Warme zomers

Het opwarmen van de aarde laat ook de wijnindustrie niet ongemoeid. In Portugal veronderstellen wetenschappers dat massale sterfte van de kurkeik onlangs toegeschreven kan worden aan de klimaatverandering.

En ook de wijnmakers - vooral in Europa - beginnen het enigszins benauwd te krijgen. Die hebben de laatste tien tot vijftien jaar te maken gehad met warmere zomers dan ooit. Je zou het vandaag de dag niet zeggen overigens. Voor die tijd werd het stijgen van de kwik tot zomerse waarden juist toegejuicht.

Want rijpe druiven bevatten meer suiker. Meer suiker ‘levert’ meer alcohol. En een hoger alcoholpercentage zorgt voor wijn met een zoetsensatie.  En daar houdt de moderne wijnconsument van. Nog wel.

Alcohol doet echter  nog meer. Nog afgezien van de invloed die het heeft op lijf en lever kent een (te) hoog alcoholpercentage nog andere bijwerkingen: het domineert de wijnaroma’s en de smaakbeleving. Rood wordt vaak branderig. Wit lomp en plomp. Complexiteit, fijnheid en elegantie van de wijn worden overvleugeld.

‘We moeten karaktermoord zien te voorkomen. Daarom leveren we een gevecht tegen alcohol’, hoorde ik laatst een wijnmaker zeggen. In die strijd wordt door producenten die bijzondere wijnen willen maken steeds vaker het wijnmantra ‘terroir’ gepreveld. Het is de benaming voor het karakter van een wijn, ontstaan door onder andere de plek en de bodemsoort waarop de druiven zijn opgegroeid.

Nu klinkt dat overigens misschien als een nieuwerwetse marketingvinding bedoeld om onderscheid te creëren in een markt die overspoeld wordt door eenheidswijnen. Maar welbeschouwd bestaat het begrip ‘terroir’ al bijna  tweeduizend jaar.

De Romeinse schrijver en wetenschapper Plinius de Oudere (23 - 79 na Chr.) schreef al dat dezelfde druif in verschillende wijngaarden ook daadwerkelijk een andere wijn geeft. En tja, dan is er ook nog zoiets als ‘microterroir’.

Micro, maar moet dus nog grotere wijnen opleveren. Helemaal als Carmenère-specialist Casa Silva op hun Los Lingues domein aan de voet van de Andes mocht meedoen aan –naar verluidt- het eerste microterroirproject op touw gezet in 2007 in Colchagua Valley.

En wat levert dat wijn maken op de vierkante meter op in hun  Casa Silva Microterroir de Los Lingues?

Veel zwarte bessen, met frisheid. Kersenbonbons tijdens een zwoele zomernacht. Bramen in een doosje, niet in plastic. Carice van Houten - bikinilijn bijgewerkt, benen geharst - in een zwart zijden jurk. Eikenhouten vaten met nagelvijl gevijld.

Ach, zo fijn allemaal. En bijzonder smakelijk nu het al (nog? weer?) wat herfstig is.

    • Harold Hamersma