Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wapenleverantie VS aan Egypte gaat als gepland door

De Verenigde Staten gaan, zoals gepland, door met het leveren van vier F-16’s aan Egypte, ook al is er veel discussie in het land over het stoppen met het geven van financiële steun. Als de VS namelijk zou oordelen dat het afzetten van ex-president Mohammed Morsi een coup is, dan is het land volgens de grondwet verplicht de hulp stop te zetten.

Nederlandse F-16's in de lucht bij Eindhoven in het kader van de oefening Frisian Flag.
Nederlandse F-16's in de lucht bij Eindhoven in het kader van de oefening Frisian Flag. Foto ANP/ Koen Verheijden

De Verenigde Staten gaan, zoals gepland, door met het leveren van vier F-16’s aan Egypte, ook al is er veel discussie in het land over het stoppen met het geven van financiële steun. Als de VS namelijk zou oordelen dat het afzetten van ex-president Mohammed Morsi een coup is, dan is het land volgens de grondwet verplicht de hulp stop te zetten. Dat meldden autoriteiten van defensie in de VS vannacht, schrijft persbureau AP.

Binnen de regering van president Obama zijn mensen na beraad tot de conclusie gekomen dat de levering van de gevechtsvliegtuigen in augustus, onderdeel van de hulp aan het land, kan doorgaan. De vliegtuigen zijn onderdeel van een steunpakket van 1,3 miljard dollar (994 miljoen euro) dat werd goedgekeurd in 2010. In totaal maken twintig F-16’s daarvan deel uit, net als enkele M1A1-tanks. Acht van de gevechtsvliegtuigen werden al in januari geleverd, vier zouden in augustus volgen en de laatste acht in het najaar.

VS willen laten zien neutraal te zijn

Het nieuws over het doorgaan met de levering geeft volgens AP aan dat de Verenigde Staten duidelijk willen maken dat ze neutraal zijn. Het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalden vannacht dat het in het belang van de nationale veiligheid niet goed is om de hulp van de VS aan Egypte te onderbreken, waaronder de hulp aan het leger.

Egypte een van de grootontvangers van steun VS

Egypte is een van de landen ter wereld die het meest ontvangen aan financiële steun vanuit de VS, sinds het ondertekenen van een vredesverdrag met Israël in 1979. Dit fiscale jaar, dat eindigt in september, heeft de VS Egypte al met 650 miljoen dollar (497 miljoen euro) aan militaire hulp ondersteund. Nog eens 585 miljoen dollar (447 miljoen euro) is gepland, schrijft persbureau Reuters.