VVD en PvdA zijn het in hoofdlijnen eens over pakket van 6 miljard

Dijsselbloem, Asscher en Rutte tijdens het debat over de aanbevelingen van de Europese commissie voor Nederland om miljarden extra te bezuinigen, eind juni.
Dijsselbloem, Asscher en Rutte tijdens het debat over de aanbevelingen van de Europese commissie voor Nederland om miljarden extra te bezuinigen, eind juni. Foto ANP / Martijn Beekman

VVD en PvdA zijn het in hoofdlijnen eens over de invulling van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro voor 2014 en verder. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan NRC.

De coalitietop kwam gisteren voor het laatst voor het zomerreces bijeen. Bronnen benadrukken dat een definitief besluit niet voor half augustus valt, omdat de coalitie dan pas beschikt over de nieuwste koopkrachtontwikkelingen en economische ramingen. Die kunnen nog leiden tot aanpassingen.

Het kabinet stond voor de taak om 2,7 miljard euro aan extra bezuinigingen te vinden, nadat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in maart al voor meer dan 4 miljard aan bezuinigingen had gepresenteerd. Dat bedrag was nodig om het tekort netto met 3,3 miljard te verbeteren. De Europese Commissie eist van Nederland in totaal 6 miljard euro aan structurele besparingen.

Coalitie heft voor 1,2 miljard euro aan extra belasting

Ministeries moeten 700 miljoen opbrengen door met de “stofkam” door hun uitgaven te gaan. Ook heft de coalitie voor 1,2 miljard euro aan extra belasting. Dat gebeurt door mensen die hun ontslagvergoeding in een zogenoemde ‘stamrecht bv’ hebben weggestopt, de mogelijkheid te geven die bv in 2014 in één keer te laten uitbetalen tegen een voordelig belastingtarief. De coalitie hoopt dat deze eenmalige uitbetaling ook een economische impuls geeft.

De rest van de bezuinigingen moet komen uit de zorg, door het drukken van de kostenstijgingen bij ziekenhuizen en artsen, het versoberen van medicijnenvergoedingen en het inkomensafhankelijker maken van de zorgtoeslag, zodat mensen met hogere inkomens er minder snel voor in aanmerking komen.

Van deze laatste maatregelen staat de precieze omvang nog niet vast. Die is afhankelijk van de onderhandelingen deze zomer met zorgaanbieders, de laatste economische ramingen van het CPB en de koopkrachtgevolgen van de bezuinigingsmaatregelen.

Op 19 augustus komen VVD en PvdA voor het eerst weer bij elkaar. Blijkt dan dat het pakket niet voldoende opbrengt, dan zal de coalitie investeringen uitstellen die het kabinet nu voor 2014 heeft gepland.

Voor 2015 aanvullende maatregelen bedacht

Een aantal maatregelen levert in 2015 al geen geld meer op. Om toch een structurele bezuiniging van 6 miljard te realiseren, zijn voor 2015 en daarna aanvullende maatregelen bedacht. Zo zou wegzetten van nieuwe ontslagvergoedingen in stamrecht-bv’s worden verboden. Die vergoedingen kunnen dan direct worden belast, wat het Rijk jaarlijks 800 miljoen oplevert. Daarnaast wil de coalitie een toeslag voor ouderen met AOW versoberen. Die zou inkomensafhankelijk moeten worden, wat afhankelijk van de precieze uitwerking, zo’n 250 miljoen kan opleveren.