Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Voorstanders van nieuwe Kuip met dood bedreigd door Feyenoordfans

Voetbalstadion

Voorstanders van een nieuw Feyenoordstadion zijn met de dood bedreigd door supporters van die club. Zij hebben bedreigende mails en tweets ontvangen vanwege hun steun aan het plan om een nieuw stadion voor Feyenoord te bouwen. Vandaag besluit Rotterdam of de 75 jaar oude Kuip wordt vervangen.

De harde kernaanhang van Feyenoord is fel tegen het plan. Op Twitter zegt een supporter tegen wethouder Antoinette Laan (Sport, VVD) te hopen dat zij „snel” de dood zal vinden. De wethouder zou aangifte hebben gedaan van bedreiging; onbekend is of dit naar aanleiding van deze tweet was. Haar eigen woordvoerder en het Openbaar Ministerie (OM) wilden gisteren niet bevestigen of er aangifte is gedaan. „Over dit soort zaken doen wij geen mededelingen”, aldus het OM.

Stadiondirecteur Jan van Merwijk is ook met de dood bedreigd. Ene Roy 010 twitterde dat hij Van Merwijk „graag 6 meter onder de grond” wil stoppen. En Feyenoord-directeur Eric Gudde en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam krijgen op het sociale medium tientallen doodsverwensingen.

Ook twee Feyenoord-supporters die het openlijk voor de nieuwe Kuip opnemen zijn bedreigd. De een heeft een bericht ontvangen dat als hij het nieuwbouwplan blijft steunen, ‘ze’ hem „weten te vinden” en dat zijn gezicht zal worden „verbouwd, op een andere manier dan een stadion”. Aan de andere Feyenoord-supporter werd geschreven dat hij „maar beter niet in een steegje kan lopen” en dat het „beter” zou zijn als hij dood is.

Een andere voorstander van het stadion werd volgens bronnen via zijn dochter bedreigd. Zij zou een twitterbericht hebben gekregen met de vraag: ‘Wil jij dat je vader nog langer je vader is?’

De steun voor een nieuw Feyenoordstadion nam de afgelopen tijd af; een meerderheid in de gemeenteraad lijkt vanavond tegen het plan te stemmen. NRC

Lees meer over de nieuwe kuip op pagina 4 en 5