Vermiste personen na treinongeluk Canada waarschijnlijk allemaal dood

Een jetskiër kijkt toe hoe het stadje Lac-Mégantic brandt nadat de olietrein ontspoorde Foto Reuters/ Jean Gauthier

Alle personen die nog vermist zijn na het treinongeluk in het Canadese Lac-Mégantic zijn verondersteld dood. Dat heeft de politie vannacht tegen hun families gezegd. Daarmee komt het dodental van de ergste treinramp in Canada in 150 jaar op 50.

Autoriteiten maakten bekend dat twintig lichamen gevonden waren en dat er nog dertig vermist waren, schrijft persbureau AP. De politie sprak van een “emotioneel moment”, toen ze de families moesten laten weten dat ze er rekening mee moesten houden dat hun vermiste familieleden waarschijnlijk zijn omgekomen.

Trein stond niet voldoende op handrem

De oorzaak van het ongeluk zou een medewerker van het spoorbedrijf zijn die de handrem niet zou hebben aangetrokken, zo werd eerder gisteren bekend. Onze correspondent Frank Kuin volgde de persconferentie van de directeur van het bedrijf, Edward Burkhardt:

“De voorzitter van de Montreal, Maine & Atlantic Railway Company kwam vanmorgen aan in het rampgebied vanuit Chicago, waar hij is gevestigd. Burkhardt had eerder de brandweer van de nabijgelegen plaats Nantes de schuld gegeven van de ramp, die lijkt te zijn veroorzaakt doordat de elektrische remmen van de trein worden uitgeschakeld bij een brand in de locomotief. Daardoor is de trein, met 72 wagons ruwe olie, uit zichzelf heuvelafwaarts gaan rollen richting het centrum van Lac-Mégantic.

Experts hebben erop gewezen dat zelfs als de elektrische remmen loskwamen, de handremmen op de wagons ervoor hadden moeten zorgen dat de trein geparkeerd bleef staan. De ingenieur zegt elf handremmen te hebben geactiveerd. Volgens Burkhardt geeft het feit dat de trein in beweging is gekomen aan dat ,’het grootste deel van de trein niet op de handrem stond’.”

Vijf wagons explodeerden

Zaterdag ontspoorde de olietrein met hoge snelheid, denderde hij van een berg en verongelukte hij in Lac-Mégantic. Van de 72 wagons explodeerden er vijf. Dagen na de ramp was het in delen van het verwoeste stadje nog steeds te gevaarlijk om naar slachtoffers te zoeken. Tot op heden is pas een van de geborgen lichamen geïdentificeerd.

    • Frank Huiskamp