Uitgelicht

Film

Dear John (Lasse Hallström, 2010, VS). Larmoyante draak van Hallström, die wel raad weet met vals sentiment (An Unfinished Life en Chocolat). Pril liefdesgeluk wordt verstoord omdat stoere soldaat Channing Tatum uit vaderlandsliefde zijn Amanda Seyfried in de steek laat om ver weg oorlog te gaan voeren. Er rest het koppel niets dan elkaar lange liefdesbrieven schrijven. Behalve oorlog worden ook kanker en autisme in de romantische blender gegooid. Vooral braafheid speelt deze film ernstig parten. Net 5, 20.30-22.40u.

The Women (Diane English, 2008, VS). Remake van komedie uit 1932 van George Cukor (met Norma Shearer, Joan Crawford, Rosalind Russell, Paulette Goddard, Joan Fontaine) die gebaseerd was op een toneelstuk van Clare Booth Luce. De man van Meg Ryan gaat vreemd met Eva Mendes. Annette Bening pleit voor harde actie; Candice Bergen daarentegen raadt elke confrontatie af. Er is, net als destijds in ’32, geen man te zien in deze film. Ook met Candice Bergen, Bette Midler. RTL 8, 20.30-22.45u.

Informatief

Panorama: Van leraar naar radicaal. Duitse documentaire van Kurt Pelda. Hij trok een jaar op met Anwar, 28 jaar oud en leraar in Asas, een stad in Syrië nabij de Turkse grens. Anwar is vooral bezig met zijn jonge gezin, met zijn zoontje van nog geen jaar. Als de oorlog uitbreekt filmt hij betogingen en oproer met zijn kleine camera en speelt informatie door aan mensenrechtenorganisaties. Maar als de opstand devalueert in een vuile oorlog en de wereld de opstandelingen in de steek laat, verandert Anwar. Canvas, 21.35-22.25u.

Faszination Chemie. Van oorsprong Britse driedelige serie over de geschiedenis van de chemische wetenschap. De in Bagdad geboren Britse hoogleraar theoretische fysica Jim Al-Khalili begint in deze eerste aflevering met de experimenten van de alchemisten, die eeuwenlang zochten naar het geheim waardoor men lood in goud kon laten veranderen. Pas in de negentiende eeuw kwam chemie als wetenschap echt op gang. Arte, 22.30-23.20u.

Coyote. Documentaire over een ‘coyote’, een smokkelaar die emigranten van Mexico naar de Verenigde Staten brengt. De film geeft een beeld van het leven van deze mensen en de risico’s die ze lopen en gaat in op de mensensmokkelindustrie zonder te oordelen over de betrokkenen. Ned.2, 23.40-00.42u.

Amusement

Bruce Springsteen Live in Barcelona. Film van het optreden van Springsteen en zijn E Street Band in Barcelona op 16 oktober 2002. Het concert maakte deel uit van de toernee die volgde op het toen net verschenen album The Rising. Die plaat was vooral een reflectie op de aanslagen van 2011. Wordt om 23.10u gevolgd door een verslag van de derde dag van Rock Werchter 2013, afgelopen zaterdag.Canvas, 22.25-00.40u,