Tijdrijden kan Mollema dus ook al

Vooraf werd gedacht dat Bauke Mollema in de tijdrit zijn derde plaats zou verliezen. Maar behalve Froome hield hij al zijn rivalen achter zich.

Mollema schudt aan het eind bij Mont-Saint-Michel hevig heen en weer. „Dat is zijn manier van fietsen”, zegt ploegleider Verhoeven. Foto AFP

Op een winderige zandvlakte nabij Le Mont-Saint-Michel zijn Bauke Mollema en Laurens ten Dam (beiden Belkin) bezig aan hun coolingdown. Ze zijn zojuist gefinisht in de 33 kilometer lange tijdrit tussen Avranches en het wereldberoemde kloostereiland. Ten Dam heeft het slijm uit zijn baard geveegd en een schoon shirtje aangetrokken. Mollema heeft zijn tijdritpak nog aan.

Het lag voor de hand dat de twee Nederlanders tijd zouden verliezen op geletruidrager Christopher Froome (Sky), maar tegenover de overige klassementsrenners hebben ze zich goed staande gehouden. Met zijn elfde plaats in de tijdrit (op bijna twee minuten van Froome) blijft Mollema derde in het klassement. Ten Dam (op bijna tweeënhalve minuut van Froome) werd 22ste in de tijdrit en zakt van de vierde naar de zesde plaats in het klassement.

Volgens Belkin-trainer Louis Delahaye kan het voor Mollema’s concurrenten een „gevoelige tik” betekenen dat hij tijd op hen heeft gewonnen. Zo was de Groninger zeven seconden sneller dan Alejandro Valverde (Movistar), pakte hij tien tellen op Alberto Contador (Saxo) en finishte hij dertien seconden eerder dan Roman Kreuziger (ook Saxo). Als het andersom was geweest, aldus Delahaye, had het niet uitgemaakt. „Dat doet Bauke niet zo veel.”

Bij een complete klassementsrenner hoort een goede tijdrit. Dat weet ook Mollema, en daarom traint hij normaal gesproken ook zeker één per week op een tijdritfiets in plaats van een gewone wegfiets, nabij een van zijn huizen in Leeuwarden en Alicante.

Op hoogtestage in de Sierra Nevada heeft hij vorige maand zelfs speciaal getraind op afdalen op een tijdritfiets. Die vaardigheid komt vooral van pas tijdens de tweede Tourtijdrit, volgende week woensdag, die een bergachtiger parcours kent dat de vrij vlakke rit in Bretagne.

Mollema werd vorige maand in de Ronde van Zwitserland nog derde in de race tegen de klok. Maar dat parcours bevatte een flinke klim. Als tijdrijder in een vlak landschap had hij zich nog niet al te vaak bewezen, zei Mollema na afloop van de etappe. „Als je van tevoren naar de toptien keek, stonden daar natuurlijk niet heel veel tijdritspecialisten in. Iedereen had dicht op Froome kunnen eindigen op een goede dag, maar met mijn goede vorm van de laatste week is het gelukkig mijn kant op gevallen.”

Zijn ploeg Belkin heeft de tijdrit naar Le Mont-Saint-Michel bijzonder serieus aangepakt. Al in mei was het parcours verkend. Gisterochtend reden Mollema en Ten Dam een trainingsrit over het parcours, om te kijken hoe de wind staat, en waar de moeilijke gedeelten zich bevinden.

Hun veel lager geklasseerde ploeggenoot Lars Boom mocht ’s ochtends al starten. Uit zijn rit bleek dat vooral het middengedeelte zwaar was. Bij de eerste tijdmeting, na 9,5 kilometer, kon Boom nog aardig in het spoor blijven van de uiteindelijke winnaar, de Duitser Tony Martin (Omega Pharma-Quickstep). Daarna verloor hij veel tijd. Boom werd uiteindelijk 34ste. Mollema deed naar eigen zeggen zijn voordeel met de ervaringen van zijn ploeggenoot.

Op de fiets is Mollema geen stilist. Idealiter houdt een renner tijdens een tijdrit zijn bovenlichaam stil, en laat hij uitsluitend zijn benen het werk doen. Op die manier vangt hij zo min mogelijk wind. Renners testen vaak in windtunnels hun ideale houding, en elke fractie minder luchtweerstand is meegenomen.

Aan het eind schudde Mollema juist hevig heen en weer. Niets om je zorgen over te maken, zegt ploegleider Nico Verhoeven. „Dat is nu eenmaal zijn manier van fietsen. Ook tijdens het klimmen zit hij niet stil. Toch fietst hij behoorlijk efficiënt.”

Op de rustdag, afgelopen maandag, was er nog weinig media-aandacht voor Mollema. Ook gisteren had de Franse regie meer interesse in tweevoudig Tourwinnaar Contador, die achter de Nederlander staat in het algemeen klassement. Maar wie na twee bergritten en een tijdrit derde staat, doet serieus mee in de Tour.

Toch lijkt een duel met Froome, die een voorsprong van ruim drieënhalve minuut op Mollema verdedigt, te hoog gegrepen. Ploegleider Verhoeven denkt dat dit alleen lukt als de Brit een inzinking krijgt. „Je gaat niet vijf dagen achter elkaar twintig seconden van hem afpakken.” Ook Mollema denkt dat het lastig zal worden. „Ik heb nog niet al te vaak van hem gewonnen. Maar je weet het nooit.”

    • Derk Walters