Tijdrijden kan Bauke dus ook al

Vooraf werd verwacht dat Bauke Mollema in de tijdrit zijn derde plaats in het klassement zou verliezen Maar de Nederlander reed erg sterk Hij hield al zijn rivalen achter zich, behalve klassementsleider Froome

Bauke Mollema gisteren in de 33 kilometer lange tijdrit in noordwest Frankrijk. Hij eindigde als elfde. Foto AFP

Redacteur Wielrennen

Op een winderige zandvlakte nabij Le Mont-Saint-Michel zijn Bauke Mollema en Laurens ten Dam (beiden Belkin) bezig aan hun cooling-down. Ze zijn zojuist gefinisht in de 33 kilometer lange tijdrit tussen Avranches en het wereldberoemde kloostereiland. Ten Dam heeft het slijm uit zijn baard geveegd en een schoon shirtje aangetrokken. Mollema heeft zijn tijdritpak nog aan.

Het lag voor de hand dat de twee Nederlanders tijd zouden verliezen op geletruidrager Christopher Froome (Sky), maar ze hebben zich sterk staande gehouden tegen de overige klassementsrenners. Met zijn elfde plaats in de tijdrit behoudt Mollema zijn derde plaats in het algemeen klassement. Ten Dam is 22ste geworden en zakt van de vierde naar de zesde plaats.

Volgens Belkin-trainer Louis Delahaye kan het voor Mollema’s concurrenten een „gevoelige tik” betekenen dat de Nederlander tijd heeft gewonnen. Zo was de Groninger zeven seconden sneller dan Alejandro Valverde (Movistar), pakte hij tien tellen op Alberto Contador (Saxo) en finishte hij dertien seconden eerder dan Roman Kreuziger (ook Saxo). Als het andersom was geweest, aldus Delahaye, had het niet uitgemaakt. „Dat doet Bauke niet zo veel.”

Bij een complete klassementsrenner hoort ook een goede tijdrit. Dat weet ook Mollema, en daarom traint hij normaal gesproken ook zeker één per week op een tijdritfiets in plaats van een gewone wegfiets, nabij een van zijn huizen in Leeuwarden en Alicante.

Op hoogtestage in de Sierra Nevada heeft hij vorige maand zelfs speciaal getraind op afdalen op een tijdritfiets. Die vaardigheid komt vooral van pas tijdens de tweede individuele tijdrit, van volgende week woensdag, die een bergachtiger parcours kent dat de rit van gisteren.

Mollema werd vorige maand in de Ronde van Zwitserland nog derde in de tijdrit. Maar dat parcours bevatte een flinke klim. Als tijdrijder in een vlak landschap had hij zich nog niet al te vaak bewezen, zei Mollema zelf ook na afloop van de etappe. „Als je van tevoren naar de toptien keek, stonden daar natuurlijk niet heel veel tijdritspecialisten in. Iedereen had dicht op Froome kunnen eindigen op een goede dag, maar met mijn goede vorm van de laatste week is het gelukkig mijn kant op gevallen.”

Zijn ploeg Belkin heeft de tijdrit naar Le Mont-Saint-Michel bijzonder serieus aangepakt. Al in mei is het parcours verkend. Gisterochtend reden Mollema en Ten Dam alvast een trainingsrit over het parcours, om te kijken hoe de wind staat, en waar de moeilijke gedeelten zich bevinden.

Hun veel lager geklasseerde ploeggenoot Lars Boom mocht ’s ochtends al starten. Uit zijn rit bleek dat vooral het middengedeelte zwaar was. Bij de eerste tijdmeting, na 9,5 kilometer, kon Boom nog aardig in het spoor blijven van de uiteindelijke winnaar, de Duitser Tony Martin (Omega Pharma-Quickstep). Daarna verloor hij veel tijd. Boom werd uiteindelijk 34ste. Mollema deed zijn voordeel met de ervaringen van zijn ploeggenoot, zei hij.

Op de fiets is Mollema geen stilist. Idealiter houdt een renner tijdens een tijdrit zijn bovenlichaam stil, en laat hij uitsluitend zijn benen het werk doen. Op die manier vangt hij zo min mogelijk wind. Renners testen vaak in windtunnels hun ideale houding, en elke fractie minder luchtweerstand is meegenomen.

Aan het eind van zijn rit schudde Mollema juist hevig heen en weer. Niets om je zorgen over te maken, zegt zijn ploegleider Nico Verhoeven. „Dat is nu eenmaal zijn manier van fietsen. Ook tijdens het klimmen zit hij niet stil. Toch fietst hij behoorlijk efficiënt.”

Op de rustdag, afgelopen maandag, was er nog weinig media-aandacht voor Mollema. Ook gisteren had de Franse regie veel meer interesse in een renner als Contador, die onder de Nederlander staat in het algemeen klassement. Maar wie na twee bergritten en een tijdrit nog altijd derde staat, doet serieus mee in de Tour.

Toch lijkt een duel met Froome om de winst van de Tour te hoog gegrepen voor Mollema. Ploegleider Verhoeven denkt dat dat alleen lukt als de klassementsleider een inzinking zou krijgen. „Je gaat niet vijf dagen achter elkaar twintig seconden van hem afpakken.”

Ook zelf denkt Mollema dat het lastig zal worden om Froome nog te bedreigen in het klassement. „Ik heb nog niet al te vaak van hem gewonnen. Maar je weet het nooit.”

    • Derk Walters