Theatraal en dramatisch

klassiekHilliard Ensemble: Raskatov****

De Russische componist Alexander Raskatov (1953) werd in 2010 in ons land bekend door zijn tweede opera A dog’s Heart naar het absurdistische boek van Mikhail Boelgakov. Ook door de fantastische enscenering bij De Nederlandse Opera was het een internationaal succes. De voorstelling is in maart opgevoerd in de Scala van Milaan met Valery Gergjev als dirigent en is volgend jaar te zien in Lyon. Daarnaast heeft Raskatov ook een religieus oeuvre, waaruit Obikhod (2002/3) en Praise door het voortreffelijke Hilliard Ensemble op cd zijn gezet onder de titel Prayers and Praise.

De religieuze stijl van Raskatov is theatraal en dramatisch. Hij maakt geen esthetische zondagochtendmuziek met een gevoel van oneindigheid, zoals Arvo Pärt. De expressie wordt in de vijf delen van Obikhod nog versterkt door licht wringende strijkerslijnen van het Nederlands Kamerorkest en dissonant verglijdende effecten. De zaligsprekingen hebben een sterke ritmiek. Larghetto is een gestameld gebed. Het Onze Vader is bozig, bezwerend en geëmotioneerd smekend. Het slot The Angel called is een exquis vrolijk liedje.

    • Kasper Jansen