Tankopslagbedrijf Odfjell mag open blijven, blijft onder toezicht staan

Tankopslagbedrijf Odfjell mag open blijven van de gemeente Rotterdam, maar blijft onder toezicht staan en moet een externe veiligheidscontroleur aanstellen. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Tankopslagbedrijf Odfjell hoeft van Rotterdam en de provincie Zuid-Holland niet te sluiten, meldt de NOS. Odfjell blijft onder toezicht staan en zal zelf de kosten daarvan betalen.

Dat hebben burgemeester Ahmed Aboutaleb, gedeputeerde Rik Janssen en de top van het Noorse bedrijf vanmiddag afgesproken in een spoedberaad van de gemeenteraad in Rotterdam. Odfjell heeft verder toegezegd dat er een vertrouwensman voor klokkenluiders komt.

Ook krijgt het bedrijf een externe veiligheidscontroleur en kunnen misstanden worden gemeld bij een vertrouwenspersoon, schrijft persbureau Novum vanmiddag. De overheden bepalen wie de externe auditor wordt.

Vorige week bleek dat Odfjell een aantal tanks die het niet mocht gebruiken, toch had gevuld. Ook was een lekkage van een schadelijke stof verzwegen. Odfjell belooft nu de veiligheid te verbeteren, aldus Novum.

Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vorige maand verscheen bleek dat de toezichthouders bij Odfjell al jaren op de hoogte waren van de onveilige werksituatie bij Odfjell, maar dat zij veel te laat ingrepen. Aanleiding voor het onderzoek waren de stillegging van het bedrijf en de ernstige incidenten die daaraan voorafgingen.

Odfjell werd daarop stilgelegd. Het bedrijf mag nog maar honderd van zijn driehonderd tanks gebruiken.

    • Judith Laanen