Suzuki animerend dirigent

Robeco SummerNights: Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Masaaki Suzuki. 10/7 Concertgebouw A’dam.

De Radio Kamer Filharmonie wordt wegbezuinigd en geeft zondagmiddag haar laatste concert – rechtstreeks op Radio 4 – in het Amsterdamse Concertgebouw onder leiding van eredirigent Frans Brüggen. De voorlaatste concerten worden gedirigeerd door de Japanner Masaaki Suzuki, ook in Nederland een befaamd Bachdirigent en een leerling van Ton Koopman en Piet Kee. Ondanks alle treurigheid in het verschiet klonk bij dit voortreffelijke orkest vooral veel speelplezier en zelfs uitbundige feestelijkheid.

De Pulcinella-suite van Stravinsky, zijn neoclassicistische ode aan de barokmuziek, kreeg met de zeer animerend dirigerende Suzuki een gedenkwaardige en sprankelende uitvoering. Natuurlijk met Stravinsky’s typische objectiverende spitse en puntige nootjes, maar ook met een voortdurend wisselende klankkarakteristiek: lyrisch, zwoel, bewogen, met dramatische accenten en beladen met gevoel en vleugjes weemoed. Het is bij uitstek kamermuziek, strijkers en vooral blazers excelleerden in soli, zoals de scheurende trombonist.

De Italiaans-Schotse Nicola Benedetti was de soliste in Mozarts Derde vioolconcert: met slanke toon en een vaak springerige strijkstok stralend, spetterend en impulsief gespeeld. Mendelssohns Italiaanse symfonie, onstuimig en in volle vaart begonnen, kreeg een stevig profiel – het stuk uit 1833 dateert dan ook van kort na het tijdperk van Beethoven. Het herinnerde aan diens Pastorale: zwierig, zonnig en zomers. Het publiek reageerde demonstratief enthousiast.

    • Kasper Jansen