Somalische asielzoeker randde begin dit jaar tienjarig meisje aan

Vluchtkerk

Een Somalische asielzoeker heeft op 23 februari van dit jaar een tienjarig meisje aangerand in de zogenoemde Vluchtkerk in Amsterdam. De advocaat van de Somaliër, Pim Fischer, bevestigde gisteren berichtgeving over de zaak in weekblad Vrij Nederland. De asielzoeker is enkele dagen later aangehouden en zit nog vast.

Het slachtoffer is een dochter van een vrijwilligster die op die dag in de Vluchtkerk werkte. Wat zich precies heeft voorgedaan weet Fischer niet, maar de aanranding zou „met kleding aan” zijn gebeurd. Een woordvoerder van de politie bevestigde gisteren dat op 23 februari melding is gemaakt van het incident.

Volgens Fischer was het een kwestie van tijd voordat zijn cliënt Ali H., vermoedelijk in 1971 geboren en sinds 1995 in Nederland, in de fout zou gaan. Deskundigen die hem eerder onderzochten, omschrijven de man als ‘ernstig gestoord’, hij lijdt aan chronische psychoses en heeft last van hallucinaties. In 2007 omschreef een arts hem volgens Vrij Nederland als iemand die „geen benul lijkt te hebben van zijn ernstige handicaps”.

In 2010 concludeert het Bureau Medische Advisering (BMA) van de Immigratie- en Naturalisatiedienst dat Ali H. zonder behandeling kon vervallen tot gedrag dat „voor hemzelf of voor anderen tot levensbedreigende situaties kan leiden”. Het uitblijven van behandeling zou volgens het BMA „binnen afzienbare termijn een onomkeerbaar proces naar de dood tot gevolg hebben”. Om die reden is Ali H. door de rechter in 2010 onuitzetbaar verklaard; aangezien er in Somalië geen voorzieningen zijn om hem op te vangen, zou terugzending in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, schrijft Vrij Nederland. De advocaat wil dat de Somaliër in Nederland medische zorg krijgt. Tot dusverre ving de raadsman bot bij onder meer verschillende gemeentes, GGZ-instellingen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Eind mei verlieten zo’n 130 uitgeprocedeerde asielzoekers de Vluchtkerk in Amsterdam-West. Sindsdien zitten ze in een gekraakt kantoorpand in hetzelfde stadsdeel. NRC