‘Snowden heeft nog niet gereageerd op het aanbod van Venezuela’

Een vliegtuig op weg naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land heeft gezegd dat Edward Snowden welkom is, maar nog geen formeel antwoord gehad. Foto Reuters / Jorge Silva

Venezuela heeft nog geen reactie gehad van Edward Snowden na het aanbod om de Amerikaanse klokkenluider asiel te verlenen.

Dat zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Elias Jaua, vanavond tegen persbureau Reuters. Bij een bijeenkomst in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo zei Jaua ‘geen formeel antwoord’ te hebben ontvangen van de man die voor de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en NSA werkte en vorige maand onder meer geheime documenten over het spionageprogramma PRISM lekte. Washington heeft hem aangeklaagd voor onder meer spionage en diefstal.

“We hebben vorige week contact gehad, wij deden een aanbod en hebben vooralsnog geen antwoord gehad.”

Naast Venezuela gingen ook Bolivia en Nicaragua in op de asielaanvraag van Snowden. In totaal vroeg Snowden in meer dan 27 landen asiel aan.

Snowden zit al zo’n twee weken vast in de transitzone van het vliegveld van Moskou. De Russische hoofdstad was slechts bedoeld als tussenstop vanuit Hongkong, maar sindsdien heeft hij nog nergens onderdak kunnen vinden.

    • Peter Zantingh