Rutte sms’t Samsom op vakantie: ‘Diederik! Bezuinigingsideeën!’

Wat doet Mark Rutte op een onbewaakt moment? Coalitiegenoot Diederik Samsom op vakantie storen met nieuwe bezuinigingsideeën natuurlijk. Zoals deze: “Hashtagtax! #besteideeooit #alzegikhetzelf”.

In het sms’je ziet dat er zo uit:

Bedenker van de sms-gesprekjes is toneelschrijver Daan Windhorst, die op Twitter actief is als @Douchegordijn en onder meer voor de VPRO schrijft. Hij zette de berichten gisteren op zijn Facebookpagina. Windhorst kwam op het idee door de actualiteiten, vertelt hij aan nrc.nl:

“Ik kijk sowieso naar de krant met het idee van ‘dit zijn personages’ en dit is een goede manier om een dialoog in beeld weer te geven. De bezuinigingen zijn een lastig onderwerp, want ze moeten nu nog meer weghalen.”

De fictieve Mark Rutte schiet daarin door. Enkele voorbeelden:

Windhorst maakte zijn berichtjes, die verdacht veel lijken op de Damn You, Autocorrect-plaatjes waarin sms’jes met grappige spelfouten staan, met een speciale generator die hij na wat googelen op internet vond:

“Ik kan me zo voorstellen dat een boel van die Autocorrectberichten ook zo gemaakt zijn. Het is ook een nieuwe beeldtaal en één van een hype of een vorm die we een jaar of vijf geleden nog niet herkend hadden.”

Windhorst maakte ook een echte parodie op Autocorrect-berichtjes:

Windhorst heeft zelf geen favoriet sms-bericht, maar vindt vooral de verhaallijn mooi, vanwege de introductie van een nieuw personage genaamd Lodewijk Asscher:

“De komst van Asscher was een belangrijk momentje voor me, haha. Ik heb geen favoriet, maar het moment dat Rutte geen suggesties meer geeft over de bezuinigingen maar doorslaat en dingen gaat zeggen omdat hij de VARA ‘stom’ vindt is grappig. Zijn personage vergeet de achterliggende boodschap van het idee van de bezuinigingen, Rutte wordt een schreeuwerige dolle hond.”

Twitter vindt het ook geestig:

Twitter avatar EllenBijster Ellen Bijsterbosch Ik ben benieuwd of @APechtold ook zoveel malle sms’jes met bezuinigingsproefballonnetjes krijgt van Mark Rutte: https://t.co/MRekayJT0Y
Twitter avatar Nelleke Nelleke Poorthuis DIEDERIK! DIEDERIK! RT @Douchegordijn: Diederik Samsom en Mark Rutte sms’en over de bezuinigingen. https://t.co/J6FrQV2NaZ
Twitter avatar globalistaa Rianne Meijer Gniffelen om de SMS-jes tussen Mark Rutte en Diederik Samsom van @douchegordijn. https://t.co/VawYCSHVn8
    • Judith Laanen