Recordaantal faillissementen in eerste helft van dit jaar

Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats in Utrecht. De bouw behoort tot de zwaarst getroffen sectoren wat betreft het aantal faillissementen Foto ANP/ Koen van Weel

In de eerste helft van 2013 is er 14 procent meer faillissementen bij bedrijven en instellingen uitgesproken dan een jaar eerder. Het afgelopen halfjaar gingen er 4983 failliet. Sinds de metingen in 1981 begonnen, zijn er nooit zo veel bedrijven failliet gegaan in zes maanden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal faillissementen van bedrijven in de handel (1040) en de bouw (985) bleef onverminderd hoog. In de handel ging het vooral om de (groot)handel in kleding, bouw- en doe-het-zelf-materialen en winkels in de woninginrichting. In de bouw werd de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen het hardst getroffen. Ook bij schilderbedrijven, loodgieters, glaszetters en projectontwikkelaars steeg het aantal faillissementen sterk.

Bij eenmanszaken bleef het aantal faillissementen relatief beperkt. De toename daar was 1 procent.

    • Frank Huiskamp