Recordaantal bedrijven failliet

In het eerste half jaar van 2013 is een recordaantal bedrijven failliet gegaan. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend.

In de eerste helft van 2013 zijn 4983 bedrijven en instellingen in Nederland failliet verklaard, aldus het CBS. Dat is 14 procent meer dan in dezelfde periode in 2012, en het hoogste aantal faillissementen sinds 1981.

De bouw en de handel werden het zwaarst getroffen. Vier op de tien bedrijven die in het afgelopen half jaar failliet werden verklaard, waren bedrijven in een van deze sectoren. Daarbij gaat het onder meer om kledingwinkels, woonwinkels en bouw- en doe-het-zelfzaken. In de bouw vielen de hardste klappen bij nieuwbouw en bedrijfsgebouwen. Ook onder schildersbedrijven, loodgieters, glaszetters en projectontwikkelaars steeg het aantal faillissementen fors.

De meeste faillissementen werden uitgesproken in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Dit zijn ook de provincies met het grootste aantal bedrijven.

Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar steeg het aantal faillissementen in de provincie Groningen met 69 procent.