R’dam trekt plan nieuwe Kuip in, steun ontbreekt

Rotterdam krijgt geen nieuwe Kuip. Het college van B en W heeft vanmorgen zijn voorstel voor de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion ingetrokken. Er wordt vanavond niet over gestemd.

Voordat het college zijn voorstel introk, was al duidelijk dat het plan niet door de gemeenteraad zou komen. Een meerderheid is tegen omdat de gemeente volgens deze partijen een te groot risico loopt.

Feyenoord wil een nieuw stadion bouwen voor 365 miljoen euro, met hulp van de gemeente. Die zou garant moeten staan voor een lening van 165 miljoen. Rotterdam is dat geld kwijt als het stadion failliet gaat.

Coalitiepartij D66 sprak zich eerder deze week uit tegen het nieuwe stadion. Fractievoorzitter Belhaj vindt het „onverantwoord” om er zo veel geld in te steken. Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam schaarde zich gisteravond bij de tegenstanders, waardoor er definitief geen meerderheid meer voor is. Volgens Leefbaar is het „heel slecht uit te leggen aan Rotterdammers” dat de gemeente aan de ene kant fors bezuinigt en wel miljoenen euro’s steekt in een stadion.

Het college gaat nu in overleg met Feyenoord. PvdA-raadslid Harreman zei tegen Radio 1 dat Feyenoord over een paar jaar maar weer met een nieuw voorstel moet komen. Al zeven jaar worden tevergeefs plannen gemaakt voor een nieuwe Kuip.

Feyenoord wil verhuizen omdat de 75 jaar oude Kuip is verouderd. Alleen met een nieuw stadion kan Feyenoord „structureel op een hoger niveau komen”, aldus de club. Critici stellen dat de Kuip ook gerenoveerd kan worden. Dat kost minder geld. Volgens een onafhankelijke toets is renovatie mogelijk, maar zijn de commerciële opbrengsten minder dan bij een nieuw stadion.

De harde kern van de Feyenoordsupporters is fel tegen een nieuw stadion. Enkele supporters hebben voorstanders van een nieuw stadion met de dood bedreigd. Onder anderen sportwethouder Laan en stadiondirecteur Van Merwijk kregen op Twitter doodsbedreigingen.