Prins Friso

De twee kranten van het volk – De Telegraaf en het AD – openden gisteren met het nieuws dat Prins Friso ‘in onveranderd comateuze toestand’ vanuit zijn woonplaats Londen was overgeplaatst naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Het AD had een foto van de gele ambulance waarmee de prins rond 15.00 was aangekomen.

De Telegraaf schreef dat zijn ouderlijk huis vanwege de hoge hekken meer privacy bood dan de woning in Londen en dat hij er kon rekenen op ‘de liefdevolle zorg’ van Prinses Beatrix, zijn vrouw Mabel en zijn kinderen Luana en Zaria die ook waren overgekomen. Het artikel werd geïllustreerd met een foto van vier mensen voor een hek. Het onderschrift: ‘Nieuwsgierige voorbijgangers bleven extra lang staan bij de poorten voor Paleis Huis ten Bosch.’

Uit eerste hand kan ik u melden dat er daar sindsdien niets veranderd is, het is bij het paleis alleen ‘drukker dan normaal’. Tenminste dat vertelden de vier mensen die er stonden toen ik er gisteren arriveerde. Eentje, de heer Bastiaanse uit Den Haag, had zijn hoofd tussen de spijlen van het hek gestoken. Om de hals een verrekijker aan een rood koord, want je wist maar nooit. Hij constateerde dat er niets te zien was.

„Maar dat is hier meestal zo.”

Daarna: „Het is een komen en gaan van dagjesmensen.”

Even verderop stonden mevrouw Jacqueline Goris en haar vriendin Geraldine, die meneer Bastiaanse wel kenden omdat hij net als zij zelf regelmatig bij het paleis gingen kijken.

„Wij zijn echte oranjeklantjes.”

Ook zij hadden veel meer mensen gezien dan er normaal gesproken voor het paleis stonden. Op de vraag ‘Waar dan?’ werd geknikt naar de enige andere aanwezige: een student fotografie die de wat naïeve verwachting koesterde dat Prins Friso vanwege het weer misschien in het zonnetje op het gazon zou worden gezet. Dan ligt de teleurstelling op de loer, maar hij bleek bijzonder content met een actiefoto die hij eerder op de dag had genomen. Er was een mevrouw met een bosje oranje tulpen in de hand op te zien. Die ging naar verwachting meer dan vijftig euro opleveren.

Ik ben er een half uur gebleven. Behalve dan dat het er door mijn aanwezigheid drukker was dan normaal gebeurde er verder niets bij Paleis Huis ten Bosch.

    • Marcel van Roosmalen