Poepsteen op het strand

Versteende hyenakeutels op het strand zoeken, dat kan je doen deze vakantie. Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is geïnteresseerd...

Als je heel goed zoekt op het strand van de Maasvlakte, en als je daarbij veel geluk hebt, kun je een poepsteen vinden. Pardon, een coproliet, want wetenschappers houden ervan om gewone woorden wat chiquer te maken. Het woord coproliet bestaat uit twee delen: ‘copro’ betekent poep en ‘liet’ betekent steen. Een coproliet is een fossiele keutel, een versteende drol. Van de meeste dieren kunnen de uitwerpselen niet verstenen, fossiliseren. Maar de hyena is een uitzondering. Hyena’s leven tegenwoordig nog in Afrika. Eigenlijk zijn het roofdieren, maar ze jagen niet graag achter een prooi aan. Dat laten ze anderen doen, leeuwen bijvoorbeeld. Wanneer die klaar zijn met hun maaltijd van een sappig antiloopje of een lekkere zebra, dan komen de hyena’s. Zij eten met plezier de etensresten op. Hyena’s zijn aaseters. Ze ruimen oude karkassen op door ze af te knagen en op te eten: lekkere mergpijpen en knapperige gewrichten. De eiwitten en de vetten die in de botten van het karkas zitten, vormen het eten van de hyena. Al knagend aan botten en knoken krijgen ze ook veel beenderkalk in hun maag. Die kalk komt daarna ook in de poep van de hyena’s terecht.

Door die kalk kunnen hyenakeutels ook makkelijker fossiliseren. En daardoor kun je op het strand tussen de stukjes mammoetbot en de fossiele hertenkiezen soms ook een oude fossiele hyenadrol vinden, een coproliet. Tienduizenden jaren geleden leefden hier ook hyena's. Hun gefossiliseerde drollen zijn ongeveer zo groot als een pruim, en vaak zitten er insnoeringen in, alsof er twee of drie pruimpjes aan elkaar zijn gekleefd. Een beetje lichtbruin van kleur zijn ze en niet erg zwaar. En ze stinken niet. Je kunt ze daardoor veilig in je laatje met fossielen bewaren. Maar dan moet je er wel eerst een vinden.

En nu! Wie van jullie deze zomer de mooiste hyenakeutel vindt, mag hem na de vakantie komen tentoonstellen in Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Stuur een foto van je vondst naar info@hetnatuurhistorisch.nl, en wie weet ben je de winnaar en ligt jouw coproliet een tijdje in het museum.

    • Jelle Reumer