Performance art/videoshoot: Jay-Z playbackt zes uur lang één nummer

Jay-Z tussen het publiek en de camera's Screenshot van YouTube

Kanye West denkt dat hij Jezus (Yeezus) is, zijn grote vriend Jay-Z ziet zichzelf als levende kunst. Als we die conclusie mogen trekken uit het feit dat de rapper, die net zijn nieuwe album uit heeft, zes uur lang hetzelfde nummer heeft geplaybackt. In een museum, tussen de mensen.

Gisteren stond hij er al die uren zijn nummer ‘Picasso Baby’te vertolken in de New Yorkse Pace Gallery. Nu is de titel natuurlijk al passend voor een museum, maar in het nummer van het tekst refereert de rapper ook nog eens aan kunstenaars als Mark Rothko en Jeff Koons.

Het ‘optreden’ was bedoeld als performance art, maar de zes uur zouden ook bewerkt worden tot de officiële videoclip die bij het nummer hoort. Het publiek maakte massaal Vines en Instragram-video’s, waardoor we een beeld kunnen krijgen van het kunststukje:

Het geheel werd uitermate geheimzinnig aangekondigd; je moest uitgenodigd worden om aanwezig te zijn. Het nieuws van Jay-Z’s komst lekte echter niet uit, waardoor het vrij rustig bleef rond het museum, schrijft Vulture. Jerry Saltz, de auteur van het stuk, was erbij en beschrijft de sfeer:

Ryan McGinness used his time to break the rules and select people to stand in front of Z. In no time, he’d formed a line that Z began circling. At one point, the sound system broke down, and Jay walked to the rope and said “Anyone here have a special talent?” A ballerina got up on the platform and as he clapped his hands she — I kid you not — did a variation from Pacquita. Then a gorgeous woman with an afro sang En Vogue’s ‘Hold On’, and everyone sang along with her.”

Volgens Saltz kwamen er allerlei bekende namen bij die deel moesten/mochten uitmaken van het spektakel. Zoals Roselee Goldberg, die hét boek voor studenten van performance art schreef en, ja, zelfs de kleindochter van Picasso, Diana Widmaier Picasso. Ook Marina Abramović, misschien wel de persoon met wie performance art het vaakst wordt geassocieerd, kwam langs.

Compilatie van meer beelden:
http://youtu.be/1OsNpWuSXk8

Illustere voorgangers flikten eenzelfde kunstje

Over Abramovic gesproken, die kennen we onder andere van The Artist is Present, een performance art-stuk waarbij ze bewegingsloos op een stoel zat. Andere mensen konden vervolgens op de stoel tegenover haar gaan zitten. Maar ook de moderne acteer- en muziekwereld doet mee. Wat te denken van indieband The National die ook zes uur lang één nummer (‘Sorrow’) vertolkte, dit jaar in MoMa in New York:

Of actrice Tilda Swinton, die slapend in een glazen vitrine in hetzelfde museum te bewonderen was:

http://youtu.be/DWKeuEhJFGA

    • Frank Huiskamp