Onderzoek naar recht op vergoeding aandeelhouders SNS

Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout

Experts moeten onderzoeken of beleggers en aandeelhouders die bij de nationalisatie van SNS Reaal hun aandelen kwijtraakten recht hebben op een vergoeding. Tot dat oordeel kwam de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vandaag. De aandelen waren volgens het hof op het moment van nationalisatie van een ‘niet te nihileren waarde’.

Toen SNS in februari werd genationaliseerd, kregen aandeelhouders geen cent. Volgens de Ondernemingskamer moeten onafhankelijke experts onderzoeken of ze recht hebben op compensatie. Uit het onderzoek volgt een advies, waarvan de Ondernemingskamer besluit of het wordt overgenomen.

Uit het onderzoek moet naar voren komen wat de koers was van de aandelen op het moment van de nationalisatie. Als dat nul was, zoals de overheid zegt, hebben de aandeelhouders geen recht op compensatie. Anders wel. In de wet staat dat de overheid bij nationalisatie moet vergoeden wat een koper zou betalen. De slotkoers op de dag voor de nationalisatie was 84 cent; volgens de aandeelhouders moet dat bedrag als leidraad dienen.

De regering heeft bij de nationalisatie gezegd geen vergoedingen te willen betalen, omdat aandeelhouders moeten boeten voor de redding van SNS. Bovendien zouden de aandelen op dat moment niets waard zijn. Daarop spanden beleggers en aandeelhouders een zaak aan bij de Ondernemingskamer.

    • Mirjam Remie