NVM: huizenmarkt slecht maar herstel lijkt in zicht

Ondanks een beroerd tweede kwartaal voor de woningmarkt spreekt makelaarsvereniging NVM over een „mogelijk herstel”. Het aantal verkochten huizen en de huizenprijzen zijn het afgelopen jaar verder gedaald, maar er is „positievere stemming” onder kopers.

Dat heeft de NVM vanochtend bekendgemaakt. De huizenmarkt heeft het slechtste tweede kwartaal sinds het uitbreken van de crisis achter de rug, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker in een persbericht. In de afgelopen drie maanden zijn naar schatting in totaal 27.900 woningen in Nederland verkocht. Dat is ruim 8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de prijzen daalden in een jaar tijd ruim 5 procent. De gemiddelde verkoopprijs van een woning is nu 205.000 euro.

Toch is de NVM „voorzichtig optimistisch gestemd”. De markt kan tot rust komen na het aanscherpen van de hypotheekregels en het nieuwe Woonakkoord van begin dit jaar, aldus voorzitter Hukker. De prijzen dalen minder hard dan vorig jaar en het aanbod van koopwoningen blijft stabiel, volgens de laatste cijfers.

In werkelijkheid is voorspellingen doen over de woningmarkt lastig, bevestigen onderzoekers tegenover deze krant. Het lage aantal transacties en de verschillende rekenmethodes maken prognoses onbetrouwbaar en moeilijk te vergelijken. De huizenprijzen die de NVM hanteert, liggen bijvoorbeeld structureel 10.000 euro lager dan de koopsom die het Kadaster registreert, zegt onderzoeker en oud-NVM’er Leo van de Pas.

De Rabobank, Nederlands grootste hypotheekverstrekker, en andere banken hebben sinds 2008 geen betrouwbare voorspellingen gedaan, blijkt uit een analyse van Van de Pas. De voorspellingen over de huizenverkopen van de Rabobank zijn „stelselmatig” te optimistisch, terwijl de voorspelde prijsontwikkeling vaak te hoog of te laag is. Van de Pas: „Prijzen voorspellen is waanzin.”

Econoom Paul de Vries van de Rabobank erkent dat de voorspellingen vaak niet kloppen, maar wijst daarbij naar de overheid. „Beleidswijzigingen van het kabinet hebben invloed op de woningmarkt”, zegt hij. De Rabobank is van plan in september een nieuw rekenmodel te presenteren voor de huizenprijzen, dat rekening houdt met de aangescherpte hypotheekregels.

Roep maar wat: pagina 22 en 23