Nog even op de foto jongens!

Voor de laatste keer met zo velen bij elkaar. Deze afgelopen maandag gefotografeerde vijfde politietrainingsgroep in het Afghaanse Kunduz – PTG-5 in het spraakgebruik van het ministerie van Defensie – is tevens de laatste.

Het zal even duren voor er weer een foto van naar het buitenland uitgezonden Nederlandse militairen kan worden gemaakt. De Nederlandse trainingsmissie in Kunduz is per 1 juli formeel gestopt. Volgende week keert de eerste groep van honderd militairen terug, uiterlijk eind oktober is iedereen weer in Nederland. Daarmee wordt de in totaal 12 jaar lange Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan beëindigd.

Traditiegetrouw wordt van elke lichting een groepsfoto gemaakt die vervolgens op de speciale Facebookpagina van de groep wordt geplaatst. „Nu de eenheid nog compleet is een mooie strakke groepsfoto van PTG-5 voor het thuisfront”, staat erbij. Op de voorste rij is één man onherkenbaar gemaakt, die hoort tot de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Links van hem, in het lichtblauwe overhemd, zit de vaste vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken, naast hem de senior police advisor. Rechts, in het geruite hemd, zit de zogeheten rule of law advisor.