Opinie

    • Stijn Bronzwaer

Nog één kind, ? please

In Uitgezet geeft Verdonk geen krimp over lot asielkinderen.

Soms denken ze, zullen we stoppen? Maar nee hoor, Sue en Noel Redford willen graag nog een baby. Om de andere 16 kinderen gezelschap te houden. Gezellig toch, zo’n vol huis?

Ik keek naar 16 Kids and Counting op RTL 4. Naast Sue en Noel werd het Britse gezin van Mohammed en Noreen gevolgd. Die hielden het bij 11 kinderen, want Noreen vond het wel even genoeg. Ondanks het „zeg nou ja, zeg nou ja” van haar man, waarvan we allemaal konden meegenieten.

Het programma richtte zich vooral op de praktische bezwaren van zo’n groot gezin: geen geld, geen aandacht en eten voor de tv. Jammer dat niet duidelijk werd waarom de ouders maar bleven doorfokken. Mohammed liet zich nog wel ontvallen dat hij „hebzucht voelde naar meer kinderen”. Reden: „De liefde, de aandacht die ze je geven.” Gelukkig kregen ze voor elk kind kinderbijslag. Dat vulde de uitkering lekker aan.

Reclame. Een promofilmpje voor de nieuwe kindertalentenjacht Comedy Kids. ‘Hét programma dat op zoek gaat naar het grappigste kind van Nederland!’ Formulier invullen op de site van RTL, filmpje insturen, met papa en mama naar de auditie, onder druk een wurgcontractje tekenen en grappen maken maar.

Het contrast met Uitgezet (VARA) had niet groter gekund. Gisteravond werd de derde aflevering van de huiveringwekkende documentairereeks over asielkinderen uitgezonden. Wat gebeurt er met de kinderen die worden teruggestuurd? Pijnlijke beelden van een uitgeprocedeerd gezin uit Breda, dat naar tien jaar terug moest naar Angola. Dochter Rita, in Nederland geboren, had buikpijn van het rare eten. Het gezin was maar wat blij met de kado’s die de programmamakers meebrachten uit Nederland. Ze hadden tenminste weer wat om te verkopen.

Beelden die treffend werden afgewisseld met ijskoude interviews met voormalig staatssecretaris van Justitie Job Cohen en Rita Verdonk, ex-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Dat asielkinderen op straat terechtkwamen na zijn Vreemdelingenwet, daar had Cohen bij het wetsontwerp toch niet echt rekening mee gehouden. En dat diezelfde kinderen onder Verdonk in detentiecentra belandden, had Rita dat nou niet wat humaner kunnen regelen? Ze gaf geen krimp. „Kinderen zijn de verantwoordelijkheid van de ouders.”

Nextredacteur Stijn Bronzwaer vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Stijn Bronzwaer