Muziek

Dulce Pontes

De Portugese Dulce Pontes is het bewijs dat deelname aan het Eurovisie Songfestival wél kan lonen. In 1991 betekende Lusitana Paixão haar verpletterende doorbraak. In 2009 verscheen Dulce Pontes’ ‘greatest hits’-dubbelaar Momentos, waarmee ze wereldwijd toerde. Ook Het Concertgebouw vulde ze tot de nok toe. In 2013 verschijnt Dulce Pontes’ nieuwe album Nudez. Zoals de titel al aankondigt: de naakte waarheid van de fado.

11 juli, 20 uur. Het Concertgebouw, Amsterdam. www.dulcepontes.net

Mister and Mississippi

De charme van Mister and Mississippi is dat de bandleden zich niets aantrekken van vaste popwaarden: hun muziek is op een doelbewuste manier vaag. Net als bij het IJslandse Sigur Rós bestaat een deel van de instrumentaties uit de uitdijende ijselijke klanken van de gitaar, die als rook vervluchtigen.

14 juli, 20 uur. Stevenskerk, Nijmegen. www.misterandmississippi.nl

Blauwbaard

De grote troef van openluchtopera Blauwbaard van Holland Opera is de locatie: Fort Rijnauwen is een imposant complex van vestingmuren en loopbruggen dat door de makers optimaal benut wordt. Terwijl de liefde van Blauwbaard en Judith omslaat in angst en woede hult de zonsondergang het decor in duister – een onbetaalbaar effect. Maar los daarvan is Blauwbaard (in 2010 al in Amersfoort te zien) ook gewoon een sterke voorstelling, met vaart verteld en met verve gespeeld en gezongen. Componist Chiel Meijering heeft voor het sprookje wild uiteenlopende stijlen ingezet, van symfonische rock en metal via jazz tot barok.

12 t/m 13 juli. Fort Rijnauwen nabij Utrecht. www.hollandopera.nl

The Blackseads

De Nieuw-Zeelandse band The Black Seads brengt een zonovergoten mix van reggae, dub, funk en soul.

12 juli, 20 uur. De Melkweg Amsterdam & 13 juli, 20 uur Strandpaviljoen Timboektoe. Wijk aan Zee.

Bospop

Wat in 1980 begon als een kleinschalig festival voor met name regionale amateurbands is inmiddels uitgegroeid tot een muziekspektakel met grote pop- en rockbands. Zo zijn er dit jaar optredens van onder meer Within Temptation, ZZ Top, The Golden Earring en Racoon.

13 en 14 juli. Festivalterrein, Weert www.bospop.nl