Mot stoort vleermuissonar

Vleermuis in aantocht? Dan schuurt de pijlstaartmot zijn genitaliën tegen zijn achterlijf. Door het raspen van schub tegen schub ontstaat een ultrasoon geluid dat de vleermuis waarschijnlijk afschrikt of zijn echosignaal verstoort met spookecho’s. De mannetjesmotten schuren met hun genitale grijpers tegen hun lijf, hoe de vrouwtjes ultrasoon geluid maken is nog onbekend.

Biologen ontdekten het geluid toen ze de roep van een jagende vleermuis afspeelden voor vastgesnoerde motten. Ze willen nu onderzoeken hoe vleermuizen erop reageren. Het ultrasone geluid valt in ieder geval binnen het gehoorbereik van vleermuizen. Van sommige beervlinders was al bekend dat ze vleermuisecho’s met ultrasone kliks verstoren. De biologen beschreven hun vondst vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.