Meer huizen verkocht in afgelopen kwartaal - huizenprijzen amper gedaald

Het afgelopen kwartaal werden er meer huizen verkocht dan het kwartaal ervoor. Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal verkopen echter gedaald Foto ANP/ Erik van 't Woud

Naar schatting van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de afgelopen drie maanden in Nederland bijna 28.000 woningen verkocht. Dat is weliswaar 20 procent meer dan in het zeer slechte eerste kwartaal, maar 8 procent minder dan een jaar geleden. Ook de huizenprijzen liggen 5 procent lager dan in dezelfde periode in 2012.

De woningmarkt verkeert volgens het NVM “nog altijd in lastig weer”. In het tweede kwartaal van 2012 werden 8,4 procent meer woningen verkocht dan in het tweede kwartaal van dit jaar.

Woningprijzen lijken zich te stabiliseren

De verkoopprijs van de gemiddelde woning bedraagt nu 205.000 euro. De prijsdaling van huizen was het vorige kwartaal “slechts” 0,3 procent, meldt het NVM. Gemeten over de afgelopen zes maanden, bedroeg de prijsdaling 1,8 procent. Dit is minder dan vorig jaar, toen de prijsdaling in het eerste halfjaar 3,1 procent bedroeg. Hukker:

“Inmiddels is dit het derde kwartaal op rij waarin de prijsdaling op jaarbasis minder is dan het kwartaal ervoor. De bodemprijs van de woningmarkt lijkt steeds meer in zicht te komen. Dat is een goed vooruitzicht voor huizenbezitters, die hun bezit de afgelopen periode toch fors in waarde hebben zien dalen. Sinds het begin van de crisis zijn de prijzen met 17,7% gedaald, zonder rekening te houden met inflatie.”

NVM: slechtste tweede kwartaal sinds begin crisis

Volgens de NVM is het afgelopen kwartaal het slechtste sinds het uitbreken van de crisis. Desondanks spreekt de vereniging van een mogelijk herstel. Voorzitter Ger Hukker:

“In absolute getallen is dit weliswaar het slechtste tweede kwartaal sinds het uitbreken van de crisis, maar we zijn toch voorzichtig optimistisch gestemd. We zien dat het aantal verkopen behoorlijk aantrekt, terwijl het aanbod nieuwe woningen op de markt afneemt. Ook vlakt de daling van de prijzen gaandeweg af. We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt.”

Ook meldt het NVM dat een koopwoning steeds betaalbaarder is geworden, ook een gunstig teken voor herstel. 2012 werden 8,4 procent meer woningen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2013. Dit komt volgens de NVM vanwege de flink lagere rente, de sterk gedaalde woningprijzen en de verlaagde overdrachtsbelasting.

    • Frank Huiskamp