Dit is een artikel uit het NRC-archief

Privacy

Medische gegevens sites huisartsen en apothekers vaak onveilig

Steeds vaker bestaat de mogelijkheid herhaalrecepten online aan te vragen. Volgens het CBP zijn de sites van huisartsen en apothekers echter aak onveilig. Foto ANP / Koen Suyk

Websites van huisartsen en apotheken waar online herhaalrecepten kunnen worden aangevraagd, zijn vaak onveilig. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na een steekproef onder 150 sites (pdf). In bijna een derde van de gevallen bleken medische gegevens eenvoudig te lezen of zelfs te verwijderen of aan te passen.

Het is steeds vaker mogelijk om herhaalrecepten online aan te vragen. Het CBP controleerde of de medische gegevens vanaf de browser via een beveiligde verbinding worden gestuurd en of de server beveiligd is. Als dit in beide gevallen niet zo is, dan voldoet de site niet aan de eisen en overtreedt de betreffende huisarts of apotheker de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit was bij 43 sites het geval. Of een verbinding beveiligd is, is bijvoorbeeld te zien aan https in de adresbalk.

De onveilige sites worden naar schatting door 250 duizend mensen gebruikt. Huisartsen en apothekers moeten er altijd voor zorgen dat persoonsgegevens van patiënten op een veilige manier worden bewaard of verstuurd. Medische gegevens zijn per definitie privacygevoelig, zegt het CBP. In het najaar wordt opnieuw onderzocht of huisartsen en apothekers hun verbindingen hebben beveiligd. Zo niet, dan volgt verder onderzoek naar individuele gevallen.