Magnitski in Rusland postuum veroordeeld

Een Russische rechter heeft vanmorgen de fiscaal jurist Sergej Magnitski postuum veroordeeld wegens belastingontduiking. Daarmee komt een einde aan een bizarre rechtszaak die in maart van dit jaar begon, en die leidde tot een diplomatieke rel met de VS en ook Europese landen waaronder Nederland. De Russische aanklager had de rechter om een oordeel gevraagd, met het verzoek de zaak daarna niet ontvankelijk te verklaren, omdat de aangeklaagde is overleden.

Magnitski stierf in 2009 op 37-jarige leeftijd in de gevangenis, in afwachting van zijn proces. In 2008 had hij aangifte gedaan tegen een groep hoge Russische politiefunctionarissen. Hij had bewijzen dat de groep 230 miljoen dollar aan belastinggeld had verduisterd, geld dat door de Britse investeringsmaatschappij Hermitage Capital aan de Russische fiscus was betaald.

Vervolgens werden niet de politieambtenaren gearresteerd, maar Magnitski zelf, op verdenking van fraude. Tijdens de elf maanden dat hij in voorarrest zat werd hij zwaar mishandeld, in een poging om hem tot een een bekentenis te dwingen. Magnitski overleed door medische verwaarlozing. De arts die daarvoor verantwoordelijk werd gehouden, werd in december vrijgepleit.

De Russische rechter heeft ook de Amerikaans-Britse eigenaar van Hermitage Capital, William Browder, bij verstek veroordeeld. Dat is opmerkelijk, want volgens het Russische recht zou hij in het Verenigd Koninkrijk terecht moeten staan. De Russische justitie verzette zich daartegen, uit vrees dat de Britten het bewijsmateriaal zouden ‘vervalsen’. (AFP, BBC)