Kortkolom economie

Apple dreef prijs van e-books op

Amsterdam. Apple heeft samengespannen met vijf Amerikaanse uitgeverijen in een poging de prijzen van e-books kunstmatig te verhogen. Dat heeft een rechtbank in de staat New York gisteren geoordeeld. Een tweede proces moet uitwijzen of Apple een schadevergoeding moet betalen. De uitgevers hebben al een schikking getroffen. De prijsafspraken werden gemaakt toen Apple begin 2010 de markt voor elektronische boeken betrad. Apple gaat waarschijnlijk tegen de uitspraak in beroep, liet een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf weten. (Novum)

Shell schikt voor 115 miljoen in VS

Amsterdam. Olieconcern Shell heeft met de Amerikaanse justitie een schikking getroffen over het affakkelen van gevaarlijke stoffen bij een raffinaderij in Houston. Het bedrijf zal ten minste 115 miljoen dollar besteden om te zorgen dat er in de toekomst minder gevaarlijke stoffen vrijkomen. Shell past de installatie aan om afvalstoffen beter op te vangen. Bij het affakkelen van afvalgassen kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Daarnaast moet Shell gegevens over de uitstoot voor omwonenden openbaar maken. (AP)

Kamp: brandstofprijs transparant genoeg

Amsterdam. Pomphouders worden niet verplicht benzineprijzen te publiceren op een speciale website. De brandstofprijzen zijn al transparant, vindt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Volgens hem weet de consument de goedkope pomp wel te vinden. De PVV en de PvdA dienden eerder dit jaar een motie in om pomphouders te verplichten hun brandstofprijzen automatisch online te zetten. Volgens de partijen behoren de benzineprijzen in Nederland tot de hoogste van Europa en willen mensen weten waar ze voordelig kunnen tanken. (Novum)

‘Eindhoven meest innovatieve stad’

Amsterdam. In Eindhoven worden per 10.000 inwoners 22,6 patenten geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OECD). Nergens ter wereld is de ‘patentdichtheid’ – een veelgebruikte maatstaf voor de innovativiteit van een stad – zo hoog. Op de tweede van de OECD-ranglijst staat het Californische San Diego (9 patenten per 10.000 inwoners). (NRC)