Kortkolom cultuur

Nieuwe directeur bij Bolsjoi Theater

Moskou. Het door schandalen geplaagde Bolsjoi Theater in Moskou krijgt een nieuwe directeur. De Russische minister van Cultuur heeft directeur Anatoly Iksanov ontslagen en Vladimir Urin, directeur van het Stanislavsky en Nemirovich-Danchenko Muziektheater, aangewezen als zijn opvolger. Urin moet de reputatie van het Bolsjoi Theater weer opvijzelen. Het theater kwam de afgelopen maanden herhaaldelijk negatief in het nieuws. In januari raakte artistiek directeur Sergei Filin ernstig gewond toen iemand zuur in zijn gezicht gooide. Er werden verscheidene verdachten gearresteerd, onder wie een sterdanser die een conflict had met Filin en die bekende dat hij de opdracht had gegeven voor de aanslag. Na de affaire namen verscheidene dansers ontslag. (Reuters)

Kunstcentrum NASA in Amsterdam failliet

Amsterdam. Het Amsterdamse centrum voor hedendaagse kunst NASA (New Art Space Amsterdam) is failliet. Zakelijk en artistiek directeur Thomas Peutz is al sinds april geschorst, nadat de boekhouder bij de raad van toezicht had gemeld dat er mogelijk sprake was van financieel mismanagement. NASA heeft 35.000 euro aan schulden, onder meer bij de Belastingdienst. Om uit de problemen te komen had Peutz, met zijn moeder, zelf 70.000 euro uitgeleend aan NASA. Het Mondriaan Fonds, dat NASA 4 ton subsidie wilde geven voor 2013-2014, en de gemeente, die 3 ton subsidie had toegekend voor 2013-2016, hebben de subsidies stopgezet. (NRC)

Dutch Media neemt House of Books over

Amsterdam. De boekenuitgeverij The House of Books is overgenomen door uitgeverij Dutch Media. Volgens Dutch Media-directeur Martijn Griffioen is de overname ingegeven door het „streven naar schaalvergroting”, meldde Boekblad. De fusie-uitgeverij wordt „een van de grotere boekenuitgevers van Nederland”. Beide uitgeefhuizen richtten zich al op ‘commerciële boeken voor een breed lezerspubliek’ van auteurs als Sophie Kinsella en Clive Cussler (House of Books), Heleen van Royen en Daphne Deckers (Dutch Media) en Carry Slee (beide). (NRC)