Kortkolom buitenland

Gebreselassi wil zetel parlement Ethiopië

Addis Abeba. De Ethiopische atleet Haile Gebreselassi gaat de politiek in met als doel een parlementszetel te veroveren bij de verkiezingen van 2015. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt op Twitter. Gebreselassi, die vier keer wereldkampioen werd op de 10.000 meter en twee gouden medailles won op de Olympische Spelen, is een icoon in Ethiopië. Hij zal zich waarschijnlijk bij de regeringspartij EPRDF aansluiten, die 449 van de 450 parlementszetels bezet. Er gaan al jaren geruchten dat Gebreselassi politieke ambities heeft. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de EPRDF een zeer repressief bewind voert. (AP, BBC)

Inlichtingenchef Soedan vrijgelaten

khartoum. De Soedanese autoriteiten hebben gisteren een vroegere chef van de geheime dienst, Salah Gosh, en twaalf officieren van leger en veiligheidsdienst vrijgelaten wier arrestatie in november was bekendgemaakt. Ze waren beschuldigd van een poging tot staatsgreep tegen president Omar Hassan al-Bashir. Gosh zei na zijn vrijlating dat alle beschuldigingen zijn ingetrokken wegens gebrek aan bewijs. Onder de Soedanese bevolking heerst onvrede over Bashirs bewind wegens hoge voedselprijzen en de slechte staat van de economie. (Reuters)

‘Farc’-partij mag verkiezingen in

BOGOTÁ. De Patriottische Unie, de Colombiaanse Partij die nauwe banden onderhoudt met de linkse rebellenbeweging FARC, heeft zijn legale status herwonnen en mag daarom meedoen aan de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Dit heeft een Colombiaans hooggerechtshof bepaald. De Patriottische Unie werd in 2002 van de verkiezingen uitgesloten omdat zij geen kandidaten kon presenteren en zo niet voldeed aan de kieswet. (BBC)

Rel over zwangere elfjarige in Chili

SANTIAGO. De Chileense president Sebastian Pinera heeft zich de woede van veel landgenoten op de hals gehaald door de 'moed en volwassenheid' te prijzen van een 11-jarig, zwanger verkrachtingsslachtoffer dat op tv zei zich te verheugen op haar baby. Chili is een van de zeven Latijns-Amerikaanse landen waar abortus onder alle omstandigheden is verboden. De Chileense abortuswet is een erfenis uit het tijdperk Pinochet en wordt betwist door actiegroepen. Michelle Bachelet, de waarschijnlijke oppositiekandidaat bij de verkiezingen volgend jaar, heeft gepleit voor een abortus bij het meisje. (BBC)

Mexicanen nu vaker dik dan Amerikanen

MEXICO CITY. Mexico komt snel aan. 32,8 procent van de volwassen Mexicanen heeft een fors overgewicht (BMI hoger dan 30). Dat is meer dan in Amerika, waar 31,8 procent zwaarlijvig is, blijkt uit een nieuw rapport van de FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de VN. Beide landen doen het nog goed vergeleken met de Egyptenaren (34,6 procent te zwaar), Koeweitis, 42.8 procent en de Micronesiërs van het eiland Nauru, van wie 71.1 procent veel te dik is. (AP)