kort

WFA14:NEDERLANDSE CAMERAMAN OMGEKOMEN:DEN HAAG;12AUG2008- ***ARCHIEFFOTO***- Cameraman Stan Storimans van RTL4 is in Georgie om het leven gekomen tijdens een bombardement op de stad Gori.Hij was 39 jaar. Bij de beschietingen raakte verslaggever Jeroen Akkermans gewond aan een been. Foto: Stan Storimans. WFA/wc/str. RTL Nederland WFA WFA

Rusland

Geen onderzoek naar dood cameraman

amsterdam. - Rusland gaat geen onderzoek doen naar de dood van de Nederlandse RTL-cameraman Stan Storimans, die in 2008 omkwam in Georgië door een raketaanval met een clusterbom. Dat meldt RTL Nieuws. Poetin zei tijdens zijn bezoek aan Nederland in april nog dat hij de zaak zou ‘proberen uit te zoeken’. Tijdens het bezoek van Rutte vorige maand zou Poetin hebben gezegd dat hij de zaak als een gesloten boek beschouwt. Storimans deed in augustus 2008 verslag van de vijfdaagse oorlog tussen Georgië en Rusland. De Nederlandse regering concludeerde in een onderzoek dat hij omkwam door een bom die was afgevuurd door een Russische raket. Rusland ontkende dat eerder en kondigde een eigen onderzoek aan. novum

My First Words

Eerder Engelse les op basisschool

Amsterdam. - Scholen krijgen meer ruimte om Engels te geven en hier vroeger mee te beginnen. Dat staat in een plan van aanpak van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), dat hij gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. De staatssecretaris wil met de wetswijziging mogelijk maken dat scholen vijftien procent van de lestijd in een vreemde taal zoals Engels mogen geven. Nu is dat wettelijk nog niet mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd vreemdetalenonderwijs krijgen uiteindelijk een andere taal veel beter leren spreken dan kinderen die pas in groep 7 of 8 kennismaken met die andere taal, staat in de brief. Aandacht voor Engels heeft volgens Dekker geen negatief effect op het Nederlands. novum

Canada

‘Vergeten handrem is oorzaak rollende trein’

amsterdam. - De Canadese olietrein die vorige week voor explosies zorgde in het plaatsje Lac-Mégantic kon de berg afrollen omdat een werknemer van het spoorbedrijf de handrem niet had aangetrokken. Dat heeft het hoofd van spoorbedrijf Rail World, Edward Burkhardt, gisteren gezegd. Een machinist van Rail World is voorlopig geschorst. Het aantal vermisten ligt nu op zestig. Vijftien lichamen zijn geborgen. Het rampgebied is nog steeds niet veilig genoeg om te beginnen met opruimen. AP