kort

A general view of the Taliban Afghanistan Political Office in Doha June 18, 2013. The Afghan Taliban opened the office in Qatar on Tuesday to help restart talks on ending the 12-year-old war, saying it wanted a political solution that would bring about a just government and end foreign occupation. Taliban representative Muhammad Naeem told a news conference at the office in the capital Doha that the Islamist insurgency wanted good relations with Afghanistan's neighbouring countries. REUTERS/Mohammed Dabbous (QATAR - Tags: POLITICS) REUTERS

Besmetting

Nu ook rodehond op school in de Biblebelt

amsterdam. - Op een basisschool in Midden-Nederland – in de Biblebelt – hebben elf kinderen rodehond gehad. Het betekent dat naast mazelen een tweede besmettelijke ziekte heerst in het gebied waar veel kinderen niet gevaccineerd zijn tegen die kinderziekten. Rodehond is net als mazelen een ‘vlekjesziekte’, maar voor kinderen veel onschuldiger. Er is wel een groot risico op geboorteafwijkingen als vrouwen in het begin van hun zwangerschap besmet raken. „Dat gevaar is nu echter niet groot”, zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding in Bilthoven. De Biblebelt is in 2004 en 2005 getroffen door een grote uitbraak van rodehond. Toen raakten 32 zwangeren besmet. Twee van hun kinderen overleden en veertien kinderen werden met geboorteafwijkingen geboren. Coutinho: „Waarschijnlijk zijn toen vrijwel alle ongevaccineerde mensen besmet geweest. We zien de ziekte nu alleen bij kinderen tot 8 jaar. Die zijn na 2005 geboren en dus niet beschermd.” nrc

Onderhandelen

Kantoor van Talibaan in Qatar blijft dicht

Kandahar. - De Afghaanse Talibaan hebben voorlopig hun politieke kantoor in Qatar gesloten. Dat heeft een woordvoerder van de Talibaan gisteren bevestigd. Het kantoor was op 18 juni geopend en werd vooral door de Amerikanen beschouwd als een geschikt kanaal voor onderhandelingen. De Afghaanse president Hamid Karzai protesteerde echter tegen de witte vlag van de Talibaan op het dak en een bordje dat het een vestiging was van het Emiraat van Afghanistan. AFP

10.000

RIO DE JANEIRO. - De Braziliaanse regering wil 10.000 artsen aannemen in arme gebieden. Het besluit van president Dilma Rousseff komt in de maand nadat miljoenen Brazilianen de straat opgingen tegen het gebrek aan publieke voorzieningen. Rousseff wil desnoods buitenlandse artsen in dienst nemen en studenten medicijnen verplichten voor hun afstuderen twee jaar in dienst van de staat te werken. BBC