Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Kittel verslaat Cavendish en pakt zijn derde Touretappe

De ‘misschien wel makkelijkste etappe’ van deze Tour is vandaag gewonnen door Marcel Kittel, die Mark Cavendish nét voor bleef tijdens de massasprint in de straten van Tours. Chris Froome behoudt de gele trui.

Het kleine verschil op de streep.
Het kleine verschil op de streep. Foto AFP / ASO

De ‘misschien wel makkelijkste etappe’ van deze Tour is vandaag gewonnen door Marcel Kittel, die Mark Cavendish nét voor bleef tijdens de massasprint in de straten van Tours. Chris Froome behoudt de gele trui.

Zoals vooraf al voorspeld kon worden, ging een groepje eropuit om later teruggepakt te worden. Het groepje bestond uit Gavazzi, Sicard, Flecha, Mori en Delaplace, die een maximale voorsprong van bijna negen minuten kregen. Sicard was de eerste die opgaf. Daarna liep het peloton één voor één op de andere vier vluchters in, met Flecha als laatste, zes kilometer voor de streep.

Profiel van de twaalfde etappe.

Profiel van de twaalfde etappe. Infographic van ANP

In de straten van Tours was André Greipel betrokken bij een valpartij, waardoor hij uitgeschakeld was voor de overwinning. De renners die vielen liepen evenwel geen tijdverlies op, omdat het binnen de laatste drie kilometers gebeurde.

Cavendish leek vervolgens te gaan winnen, maar Kittel, van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano, wist naast hem te komen en op het uiterste moment zijn wiel eerder over de streep te drukken. Het is zijn derde etappeoverwinning van deze Tour.

In het algemeen klassement verandert niets: Froome behoudt het geel en de Nederlanders Mollema en Ten Dam blijven de nummers 3 en 6 van het algemeen klassement.

’Gevaarlijk: Mollema zat achter valpartij’

De valpartij waar Greipel bij betrokken was, had net zo goed binnen de laatste drie kilometer kunnen plaatsvinden en dan had het tijdverlies voor klassementsrenners kunnen opleveren. Wat Derk Walters, die voor NRC bij de Tour is, opviel, is dat Froome zich van dat gevaar bewust leek, terwijl dat voor Mollema niet gold:

“Ik zag dat Froome de laatste tien kilometer steeds bij de eerste tien, twintig renners zat, omringd door ploeggenoten. Die beschermde zichzelf tegen eventueel onheil. Mollema is in de eindstand van vandaag 67e, dus die zat niet ver achter de vallende renners.”

’Cavendish verloor vier van de vijf’

De sprint liet zien dat Kittel momenteel bij de besten van de wereld hoort, terwijl Cavendish minder oppermachtig is dan vorige jaren. Walters:

“Bij de eerste etappe die hij won, waren zijn concurrenten allemaal vlak daarvoor gevallen. Toen dacht ik nog: logisch dat hij die strijd wint. Maar bij de tweede versloeg hij zijn grote concurrenten in de sprint en vandaag is hij in een direct duel sneller dan Cavendish. In het verleden won Cavendish wel eens zes etappes in één Tour, maar zo oppermachtig is hij nu niet.”

Voor de Brit verloopt de Tour tot nu toe teleurstellend - en veel mogelijkheden om het recht te zetten heeft hij niet meer:

“Vier van de vijf etappes waar hij zijn zinnen op zal hebben gezet, heeft hij inmiddels verloren. Morgen zou het nog kunnen, heel misschien zaterdag, maar daarna pas weer op de slotdag in Parijs.”

Uitslag etappe

1. Marcel Kittel (Duitsland/Argos-Shimano)
2. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Omega Pharma-Quick Step)
3. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale)
4. Alexander Kristoff (Noorwegen/Katoesja)
5. Roberto Ferrari (Italië/Lampre)

Algemeen klassement

1. Chris Froome (Groot-Brittanië/Team Sky)
2. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar)
3. Bauke Mollema (Nederland/Belkin)
4. Alberto Contador (Spanje/Saxo-Tinkoff Bank)
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo-Tinkoff Bank)
6. Laurens ten Dam (Nederland/Belkin)

De komende dagen op het programma

Morgen vertrekt het peloton weer uit Tours en gaat het onderweg naar Saint-Amand-Montrond. De etappe is 173 kilometer lang, met een klein heuveltje in de laatste tien kilometer. Geklommen wordt er weer op zaterdag, met colletjes van de derde en vierde categorie. Zondag volgt het hoogtepunt van de week: de finish ligt dan op de legendarische Mont Ventoux.

Etappekaart via Cycling the Alps. Het etappeverslag is van persbureau Novum.