Kamp: btw blijft 21 procent, voorkom belastingverhoging

Uitverkoop bij een kledingwinkel op de Rotterdamse Lijnbaan begin dit jaar. Foto ANP/ Robin Utrecht

Minister Kamp voelt er niets voor de btw-verhoging van 19 naar 21 procent ongedaan te maken, meldt de NOS. Winkeliers roepen vandaag op tot het terugdraaien van de verhoging om de economie te stimuleren en het consumentenvertrouwen te herstellen.

Kamp benadrukt dat de overheid nog steeds meer uitgeeft dan er binnen komt:

“Het is nu niet de tijd voor belastingverlaging.”

Kamp: voorkom belastingverhoging

Volgens de minister moet het kabinet proberen belastingverhoging zoveel mogelijk te voorkomen. Volgens hem is de verhoging van de btw gebruikt om de belasting op andere plekken te verlagen, bijvoorbeeld de inkomstenbelasting. Aan de NOS laat Kamp weten:

“Waar mensen aan de ene kant wat meer btw moeten betalen, hebben ze aan de andere kant relatief meer te besteden gekregen en dat heeft elkaar gecompenseerd.”

‘Faillissementen door btw-verhoging’

Stimulerende maatregelen zouden helpen de crisis door te komen, aldus de branchevereniging Detailhandel Nederland. De hogere belastingen brengen de detailhandel ‘onnodige economische schade’ toe. Juist nu het consumentenvertrouwen laag is, zou de overheid uitgaven moeten stimuleren.

De verhoging van de btw naar 21 procent in oktober vorig jaar leidde tot een inflatie van 2,9 procent, de hoogste inflatie sinds vier jaar tijd. Volgens de winkeliers heeft de verhoging geleid tot extra omzetverlies en meer faillissementen.

    • Judith Laanen