Internationaal

The Present Order

‘The Present Order is the Disorder of the Future’. Dit citaat van de Franse revolutionair en schrijver Saint-Just vormt het uitgangspunt van de groepstentoonstelling in Het Museum Kurhaus Kleef. Met werk van 11 hedendaagse kunstenaars onder wie Saâdane Afif, Edgar Arceneaux, Birgit Brenner, Lutz Dammbeck, Sam Durant, Ian Hamilton Finlay, Michael Kunze en Atelier van Lieshout.

14 juli t/m 15 september. Het Museum Kurhaus, Kleef, Duitsland. Museum www.museumkurhaus.de

Gent Jazz Festival

Terwijl in Nederland het North Sea Jazz Festival losbarst, begint in België ook een groot jazzfestival. Met optredens van onder andere Jamie Cullum, Trixie Whitley en José James.

12 t/m 20 juli. Bijlokesite, Gent. www.gentjazz.com

Exitfestival

Exit is ontstaan vanuit jongerenbewegingen die protesteerden tegen het beleid van de toenmalige president Milosevic en is uitgegroeid tot een internationaal festival van faam, met meer dan 10.000 bezoekers uit West-Europa en artiesten uit de hele wereld. De locatie helpt ook mee: het 19de-eeuwse Petrovaradinfort aan de oevers van de Donau met uitzicht over de Servische stad Novi Sad. Dit jaar zijn er optredens van onder andere The Prodigy, Fatboy Slim en Nick Cave and the Bad Seeds.

t/m 14 juli. Novi Sad, Servië. www.exitfest.org

Bilbao BBK Live

Groot rock- en popfestival in een speciaal voor het festival gebouwd complex op de flanken van de berg Cobetas, gelegen ten zuidwesten van Bilbao. Onder andere Green Day, Depeche Mode en Two Door Cinema Club treden op. 11 t/m 13 juli. Bilbao, Spanje. www.bilbaobbklive.com

Gentse Feesten

De Gentse Feesten zijn na ruim 160 jaar uitgegroeid tot een van de grootste festivals in Europa. Tien dagen lang vinden er vier internationale evenementen plaats, is er gratis muziek op tien pleinen. Wandel van het ene plein naar het andere en ontdek een mix van pop, rock, folk, soul, funk, reggae, disco, klassiek, jazz, wereldmuziek. Ook te zien zijn kleinkunst, de Vlaamse showbizz en coverbands, internationaal straattheater, vuurwerk, de Gentse Feestenparade en markten.

20 t/m 29 juli. Op diverse locaties in Gent, België. www.gentsefeesten.be