Heineken verkoopt zijn Finse tak

Heineken verkoopt zijn Finse dochteronderneming Hartwall voor 470 miljoen euro aan de Deense groep Royal Unibrew. De Amsterdamse bierbrouwerij maakte vanochtend bekend dat de partijen een bindende overeenkomst hebben gesloten. Royal Unibrew is de tweede brouwer van Denemarken, na Carlsberg.

Heineken verwacht de verkoop op zijn laatst in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. De mededingingsautoriteiten moeten nog toestemming geven.

Hartwall kwam in 2008 in handen van Heineken door de overname van de Britse biergroep Scottish & Newcastle. De omzet van Hartwall bedroeg vorig jaar 300 miljoen euro, het bedrijfsresultaat 50 miljoen euro. Heinekens Finse dochteronderneming telt 850 medewerkers. Hartwall, dat ook frisdranken, water, cider, wijn en sterke drank op de markt brengt, stond al een tijdje te koop.

Analisten spraken eerder over een mogelijke opbrengst van 575 tot 600 miljoen euro. Dat is meer dan het bedrag van 470 miljoen euro dat Royal Unibrew uiteindelijk betaalt.

Nadat Heineken vorig jaar Asia Pacific Breweries in Singapore had overgenomen, een miljardendeal, beloofde het bedrijf zijn schuldenlast te verkleinen. De opbrengst van Hartwall zal hiervoor worden gebruikt.

Heineken en Royal Unibrew werken al samen. Zo brouwt het Deense bedrijf Heinekenbier voor Denemarken en is het Heinekens distributeur voor de Baltische staten. Die samenwerking wordt uitgebreid. Heineken heeft de Deense brouwer een licentie verstrekt waarmee die de komende tien jaar ook Heinekenbier mag brouwen voor Finland, Estland, Letland en Litouwen. Hartwall blijft in Finland de exclusieve distributeur van Heineken en de andere merken van de brouwer, zoals Sol, Strongbow en Newcastle Brown Ale.