Gemeentebestuur trekt plan nieuwe Kuip in - ‘geen goede campagne’

Er is geen meerderheid voor een nieuwe Kuip. Foto ANP/ Robin Utrecht

Het gemeentebestuur van Rotterdam herneemt het voorstel voor een nieuwe Kuip. Er zou eigenlijk vandaag worden gestemd over het plan, maar omdat er geen meerderheid meer voor bestaat is dat afgeblazen.

Leefbaar Rotterdam maakte gisteravond bekend tegen het plan te zullen stemmen. Collegepartij D66 had eerder in de week al de handen van het plan voor het nieuwe stadion af getrokken.

Met name de kosten van het nieuwe stadion wekken twijfel. De gemeente zou voor 165 miljoen euro garant moeten staan en dat vinden tegenstanders een te groot risico. Het College kon niet anders meer dan het plan terugtrekken, zegt onze NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven.

“Er is geprobeerd Leefbaar Rotterdam over te halen voor te stemmen, maar dat is niet gelukt. Het is politiek moeilijk uit te leggen aan Rotterdammers dat er in tijdens van economische crisis keihard moet worden bezuinigd, maar dat er wel miljoenen in een nieuw stadion worden gestoken.”

De gemeenteraad is woest dat het plan is ingetrokken door het college, meldt RTV Rijnmond. Leefbaar Rotterdam vindt dat de stad op een rare manier bestuurd wordt als er alleen maar plannen in stemming worden gebracht waar een meerderheid voor bestaat. Ook SP en GroenLinks zijn kwaad.

‘Handen af van De Kuip’

Tom Harreman, raadslid van de PvdA, zei eerder vandaag in een interview met Radio1 al dat hij verwacht dat de stemming niet door gaat. Ook hij wijt dat aan het publieke sentiment en de hoge kosten.

“De publieke opinie heeft een enorme rol gespeeld in dit hele verhaal. Een vrij grote groep heeft geroepen: handen af van De Kuip. Het gaat ook wel om een heleboel geld waar je garant voor moet staan.”

‘Campagne voor kwam niet van de grond’

Al zeven jaar wordt er gezegd dat Feyenoord een nieuw onderkomen nodig heeft - het stadion is te klein en heeft geen dak. Maar het lukt maar niet consensus te bereiken. Terwijl tegenstanders een goed werkende mediacampagne in gang zetten, bleef het vanuit de hoek van Feyenoord zelf stil, schrijven Andreas Kouwenhoven en Marleen Luijt vandaag in nrc.next.

“De campagne die Feyenoord niet voerde, is wel gevoerd door tegenstanders van het nieuwbouwplan. Op het moment dat er over sloop van de Kuip gesproken werd, vorig jaar augustus, richtte een groep Rotterdamse architecten en ondernemers Reddekuip.nl op. Ze verzamelden nog 28 medestanders, maakten een restauratieplan en gingen praten met de gemeenteraad. Er zouden bij renovatie ook 63.000 mensen in passen, maar dan voor 117 miljoen euro – veel goedkoper dus.”

    • Mirjam Remie