Film

Kapringen

De Deense film Kapringen (kaping) is gebaseerd op echt gebeurde kapingen van twee Deense vrachtschepen door Somalische piraten. Hoewel geworteld in de werkelijkheid, is Kapringen veel meer dan docudrama. Regisseur en scenarist Tobias Lindholm beheerst als geen ander de kunst van het weglaten: zo laat hij zelfs de kaping achterwege. Het gaat hem om de mentale gevolgen van de kaping, niet om het spektakel. Kapringen is in alles kaal, naturalisme staat centraal. De psychologie van de sterk neergezette personages wordt kernachtig maar doeltreffend geschetst. De onberekenbaarheid van de piraten, soms joviaal, dan weer vervaarlijk zwaaiend met hun geweren, zorgt voor een tergende spanning. Terwijl de kaping zich voortsleept, wordt de wanhoop bijna ondraaglijk. Aan het eind is niemand hetzelfde: er gaat veel meer verloren dan losgeld.

Mariage à Mendoza

De broers Antoine en Marcus gaan naar de bruiloft van een neef in het Argentijnse Mendoza. Antoine ligt in de kreukels omdat zijn vrouw hem heeft gedumpt, Marcus wil hem opvrolijken: eerst met bordeelbezoek in Buenos Aires, dan via een autoreis met een kleurrijke ober als gids. Maar als Antoine troost vindt in de armen van een gul en harig natuurmeisje, blijkt Marcus in grotere problemen. Mariage à Mendoza is een invuloefening van roadmovieclichés, maar met zoveel charmante personages dat het best leuk blijft.

World War Z

De zombieactiefilm World War Z doet wat een ‘zomerblockbuster’ behoort te doen: verbazen, overdonderen en platwalsen zonder dat het spel van gevecht, achtervolging en explosie al te monotoon wordt. De film lijkt slechts heel oppervlakkig op het gelijknamige epos van Max Brooks uit 2003, waarin een VN-medewerker tien jaar na dato terugkijkt op een wereldoorlog tegen zombies, maar spannend is het wel. Brad Pitt vliegt, nadat zijn gezin in veiligheid is gebracht op een vliegdekschip, als held tegen wil en dank Gerry Lane van hectische slachtpartij via vliegramp naar nipte ontsnapping.

Fellini Filmcafé

In het verlengde van de tentoonstelling over Fellini organiseert het Eye filmmuseum vrijdag 12 juli een avond over de Italiaanse filmmaker. Met Lili Rademaker over haar ervaringen op de set van La dolce vita, fotograaf Erwin Olaf over de term ‘felliniaans’, Martin Koolhoven over Amarcord, psychiater Regina van Gelderen over Fellini’s dromenboek en NRC-journalist Joyce Roodnat over het machismo van de Italiaanse meester. Livemuziek is er van muzikant en Borgman-actrice Hadewych Minis.

12 juli, 16.30 uur. Eye, Amsterdam. www.eyefilm.nl