Enschede snakt naar inwoners

De stad Enschede gaat ver om jonge, succesvolle hoogopgeleiden in de stad te krijgen en te houden. De regio kampt met een tekort aan jonge vrouwen. Career Center Twente in Enschede, opgericht door een aantal bedrijven in de regio, bemiddelt niet alleen voor werkzoekenden, maar helpt desgewenst ook hun partner aan werk of scholing. Voor de kinderen wordt een geschikte school of opvang gezocht. Zelfs het zoeken van een woning, een bank en een verzekering is bij de service inbegrepen.

In 2012 vertrokken er meer mensen uit de stad dan zich er vestigden. Een belangrijke doelgroep van Career Center Twente zijn de ‘hunkertukkers’: verhuisde Twentenaren met heimwee. „Mensen die al binding hebben met de regio, hoef je niet te overtuigen dat het hier fijn wonen is. Dat het hier groen is, dat er goede scholen zijn en dat je een grote woning kunt krijgen voor relatief weinig geld”, aldus Marianne Stevelink, interim-manager van Career Center Twente.

Toch lonkt de Randstad, want Enschede kampt met een vrouwentekort. In de grootste leeftijdscategorie van de stad, 20-24 jaar, zijn er op elke honderd mannen slechts 83 vrouwen. Onder 25- tot 29-jarigen is het nog slechter gesteld, met tachtig vrouwen op honderd mannen. Het mannenoverschot hangt samen met de Universiteit Twente, een oorspronkelijk technische universiteit, die veel mannen trekt.

Uitgerekend twee oud-studenten van de Universiteit Twente, Jelmer Feenstra en Frank van Viegen, hebben in 2005 de succesvolle internetdatingsite Paiq opgezet. Die helpt ook vrijgezelle Enschedeërs een vrouw te vinden zonder dat ze eerst naar de Randstad hoeven te verhuizen.

Zomerserie ‘Meetbaar Nederland’: pagina 8

    • Yasmina Aboutaleb