En die eeuwige vergelijking met mannenvoetbal moet stoppen

Verslaggever

Nee, in Nederland weet bijna niemand wie topscorer aller tijden is van Oranje. Manon Melis, spits van het Nederlands vrouwenvoetbalteam, lacht er maar om. „Iedereen heeft het altijd over Patrick Kluivert.” De voormalige spits van onder meer Ajax en Barcelona maakte 40 interlanddoelpunten en ziet Robin van Persie (35) en Klaas-Jan Huntelaar (34) naderen.

„Maar ik heb er al 45 gemaakt”, stelt de dochter van oud-prof Harry Melis. „Ach, zo is het nou eenmaal.”

Vandaag beginnen de Nederlandse vrouwen in Zweden aan hun tweede EK, met de eerste groepswedstrijd tegen topfavoriet Duitsland. In 2009 debuteerden de ‘Oranje Leeuwinnen’ onder succescoach Vera Pauw verrassend met een plaats in de halve finale. Dit keer moet het nog beter, vinden speelsters en de huidige bondscoach Roger Reijners. De finale? „Dat is een ambitie die er ligt”, zegt de oud-speler en coach van MVV en Fortuna Sittard. Maar meer nog dan voor een goed EK-resultaat vecht zijn ploeg voor erkenning.

Die eeuwige vergelijking met het mannenvoetbal. „Zonde van het gras”, sprak een bekende eredivisietrainer ooit over voetballende vrouwen. „Ze verliezen van onze B-junioren”, klinkt nog regelmatig bij competitieduels op het hoogste vrouwenniveau. „De vergelijking irriteert me”, zegt toptalent Lieke Martens (20), aanvaller van het Duitse FCR 2001 Duisburg én Oranje. „Het is onterecht. ‘Vrouwen kunnen niet voetballen’, roepen ze dan. Natuurlijk is het spelletje bij vrouwen langzamer. Dat is bij hockey of volleybal net zo. Maar alleen bij voetbal wordt het niet geaccepteerd.”

Snelst groeiende sport

Routinier Melis (26) debuteerde al in 2004 in Oranje, speelde tot nu toe 98 interlands en speelt al zeven jaar als fullprof in de Zweedse competitie. Minder dan de mannen? „Dat hoor je vooral in Nederland, in landen als Zweden en Duitsland heb je dat niet.” Ergernis? „Als Johan Derksen weer eens roept dat het niets is, denk ik: ‘lul maar raak man, jij zit ook maar een beetje dik te zijn in je stoel.’ Net of hij zelf zo’n geweldige voetballer was.”

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport, wereldwijd en in Nederland. Ajax en PSV begonnen met een team en streden met vrouwenvoetbalbolwerken als ADO Den Haag en FC Twente afgelopen seizoen voor het eerst om de titel in de BeNeLiga, de hoogste klasse van Nederland en België.

De eerste winst hebben bondscoach Reyners en zijn team al binnen. De NOS zendt alle EK-duels van de Oranje Leeuwinnen rechtstreeks uit. „Dat kan best iets doorbreken”, zegt Melis. „In 2009 kwam de NOS pas in de halve finale.”

Presteren op het EK is het belangrijkste, maar Melis kijkt verder. „Wij bepalen wat voor toekomst jonge meiden van 10, 11 jaar straks krijgen in het vrouwenvoetbal.” Ze houdt ook een pleidooi voor een reële vergoeding voor de speelsters in de BeNeLiga. „Dat is normaal als je ziet hoeveel tijd en energie die meiden in hun sport steken. Nu moet je vaak na een studie stoppen met voetballen en een baan zoeken. Je kunt niet leven van 200 euro in de maand.”

De droom? „Ik hoop dat het ooit zo wordt als met hockey en andere teamsporten, met een volwaardige vrouwen- en mannencompetitie”, zegt Martens. Het recept? „Gewoon Europees kampioen worden, dat is de beste oplossing. Mannen laten zien dat wij kunnen voetballen. Dat werkt wel motiverend.”

    • Maarten Scholten