Eerst tussen de noten, nu tussen de broodjes

Violiste Carolina gooit het roer om: ze verkoopt broodjes op de markt.

Droom in uitvoering Ned. 1, 20.30 - 21.25 uur

‘Directeur wordt boer’, ‘manager wordt meubelmaker’. In het programma Droom in uitvoering van omroep MAX besluiten mensen een radicale carrierè-switch te maken. In de eerste aflevering volgen we Carolina (53), violiste bij de Radio Kamer Filharmonie. Vanwege de bezuinigingen besluit ze weg te gaan en een broodjesbus te beginnen.

In een krap uur televisie wordt iedere stap van Carolina in beeld gebracht. Het is, zoals telkens wordt benadrukt door de voice-over, immers geen kattepis om het roer om te gooien. Gelukkig heeft Carolina er zelf alle vertrouwen in: „Als je écht ergens in gelooft, lukt het gewoon”. Meer van dit soort clichés passeren de revue terwijl we zien hoe Carolina onverwacht een generator en een aanhangwagen moet aanschaffen en op onzekere toon bij een lokale bakker onderhandelt over de prijs van de kadetjes (36 cent).Ondertussen vertelt ze ook over haar gevoelens: hoe eng maar ook leuk het is om zelfstandig ondernemer te worden („Voordat je het weet, krijg je een band met zo’n wagen”) en hoe pijnlijk het was om te lezen in de krant dat haar orkest zou worden opgedoekt.

Hoogtepunt in deze aflevering is de eerste keer dat Carolina met haar broodjeskar op de markt staat. De chagrijnige buurvrouw die prullaria verkoopt, fluistert vilein tegen de cameraman: „Ze zijn duidelijk nieuw. Het eerste wat je op de markt doet, is je buren gedag zeggen. Nou, wij hebben nog niks gehoord.”

    • Rosan Hollak