De hel van Jeroen Bosch in pastelkleurtjes

Comedy //

Monsters University

Regie: Dan Scanlon. In: 198 bioscopen.

Ooit deed studio Pixar nauwelijks aan sequels. Toy Story was de uitzondering – en die trilogie was voortreffelijk. Maar verder glorieerde Pixar liever in het onverwachte: vuilnisrobot wordt verliefd op iPod (Wall-E), opa en dik padvindertje op avontuur in vliegend huis (Up).

Nu Pixar bij het Disney-imperium is ingevouwen, nemen vervolgfilms alsnog de overhand, inclusief lui formuledenken. Zo is Monsters University een ‘prequel’ van Monsters Inc. uit 2001, over een samenleving van boemannen die kinderen bang maken: hun kreten zijn een energiebron.

De monsterhelden zijn terug: oogbal op pootjes, praatjesmaker Mike Wazowski, harige dommekracht James P. Sullivan. Ditmaal als studenten op de monsteruniversiteit: Cambridge bevolkt door de hel van Jeroen Bosch in pluizig pastel. Waarna twee tegenpolen een groep kneusjes tot team smeden om de arrogante corpsballen te verslaan.

Monsters University forceert soms met actie frames die uitpuilen van geinige monsters. Best geschikt voor de kindermatinee, al hou je bij Pixar het droeve gevoel getuige te zijn van een glijvlucht van genie naar middelmaat.

    • Coen van Zwol