Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

De dode wolf was een grap? Argumenten daarvoor zijn ‘onzin’

In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest (Flevoland) dood langs de weg is gevonden.
In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest (Flevoland) dood langs de weg is gevonden. Foto ANP / Guus Schoonewille

Ontwikkelingen in de zaak ‘Gevonden Wolf’. Faunabeheer Flevoland denkt dat de jonge vrouwtjeswolf die vorige week bij Luttelgeest werd gevonden (en de eerste in anderhalve eeuw in ons land zou zijn) daar is neergelegd. Een grap dus. Even bellen met roofdierdeskundige Jaap Mulder, die zorgt voor de volgende plottwist. “Dit zijn geen steekhoudende argumenten.”

De woordvoerder van Faunabeheer Flevoland:

Mulder is als deskundige verbonden aan Naturalis, dat het aangereden dier onderzoekt en er ‘voor 98 procent’ zeker van is dat het een wolf betreft. Hij is niet onder de indruk van de argumenten van Faunabeheer Flevoland, net zo min als Twan Teunissen van de organisatie Wolven in Nederland.

Is hij aangereden in Duitsland en daarna in Nederland neergelegd? We lopen samen met Mulder en Teunissen even langs de argumenten.

1. Faunabeheer Flevoland gelooft niet dat het dier alleen naar het gebied is gekomen omdat wolven altijd in roedels leven.

Mulder:

“Als we zouden weten wie het dier daar neergelegd heeft, prima. Of als we foto’s hadden. Maar deze gedachte is helemaal fout. Een roedel is niet meer dan een paartje wolven, dat jongen krijgt. Juist als ze tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud zijn, zoals dit exemplaar, gaan ze in hun eentje aan de zwerf. Zendertjes hebben allang aangetoond dat ze 1.000 tot 1.500 kilometer kunnen lopen.”

Teunissen:

“Het is onzin dat ze niet solitair leven. Juist in deze leeftijd doen ze dat wel, op zoek naar een plek om te leven en een partner.”

In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest (Flevoland) dood langs de weg is gevonden.

In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest (Flevoland) dood langs de weg is gevonden. Foto ANP / Guus Schoonewille

2. Het dier had een bever in de maag, terwijl die niet in de buurt van Luttelgeest voorkomen.

Mulder:

“Dat is veel te lokaal gedacht. Zo’n wolf kan in 1 à 2 uur de Noordoostpolder doorkruisen. Misschien heeft hij de bever bij de IJssel ten zuiden van Zwolle gevangen, om maar wat te noemen. Kijk eens op waarneming.nl en zoek op de bever. Die komt overal voor.”

Teunissen:

“In zuidelijk Flevoland, langs de IJssel, in Groningen, in Drenthe - daar leven wel bevers. Dat is voor een wolf echt niet ver.”

3. Een paar jaar geleden is er voor de grap ook al een zeehond in de polder neergelegd.

Mulder:

“Ja, dat gebeurt. Is ook gebeurd met vossen op de waddeneilanden. Maar dat zegt hier niet zoveel over.”

4. Het is vreemd dat niemand zich na de aanrijding heeft gemeld.

Mulder:

“Daar zouden wij ook erg geïnteresseerd in zijn. Ik wil bij deze best nog een keer een oproep doen, wie in de nacht van 3 op 4 juli bij Luttelgeest was en iets gemerkt heeft. Maar er worden per jaar ook honderden dassen gevonden, waarvoor niemand zich meldt. Deze wolf was groter, maar misschien was het voertuig ook groter en is hij aangereden door een vrachtwagen.”

Teunissen:

“Er worden erg veel reeën, zwijnen en dassen langs de weg gevonden. Die eerste twee, dat zijn ook flinke beesten. Niet iedereen meldt dat. Bovendien kan ik me voorstellen dat met de heisa van de afgelopen week degene die het beest doodreed bang is voor de reacties.”

In het Naturalis bestuderen bioloog Jaap Mulder (R) en Steven van der Mije, Collectie Manager Naturalis, de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest dood langs de weg is gevonden.

In het Naturalis bestuderen bioloog Jaap Mulder (R) en Steven van der Mije, Collectie Manager Naturalis, de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest dood langs de weg is gevonden. Foto ANP / Guus Schoonewille

Dit jaar niet? Dan volgend jaar wel

Waarom brengt Faunabeheer Flevoland dit dan naar buiten? Mulder, lachend:

“Ze denken misschien dat ze meer van wolven weten dan biologen.”

Ten slotte benadrukt hij nog eens dat het echt niet gek is dat er een wolf gevonden is in Nederland.

“In het oostelijk deel van Duitsland waar ze zitten, groeien dit jaar honderden jonge wolven op. Daar is niets uitzonderlijks aan. Dus waarom zou je in een complot geloven? Het kan hoor, dat de wolf daar is neergelegd. Maar komen de wolven dit jaar niet, dan volgend jaar wel.”