Criminele miljardair en steunpilaar van de junta

Amerika beschouwde de Birmese zakenman Lo Hsing Han als ‘peetvader van de heroïnehandel’ in Azië. Het Birmese leger hielp hem in het zadel.

In this photo taken on May 25, 2007, Lo Hsing Han, drug lord-turned-business tycoon, attends the inauguration ceremony of Yangon international airport in Yangon, Myanmar. The man dubbed the "Godfather of Heroin" by the U.S. government and slapped with financial sanctions for allegedly helping prop up Myanmar's brutal former military junta through illegal business dealings died over the weekend. Lo Hsing Han was 80 years old. For decades, Lo Hsing Han was considered one of the world's biggest traffickers of heroin. In the 1990s, he and his son Stephen Law founded the conglomerate Asia World.(AP/Photo Khin Maung Win) AP

Pijlen op een flowchart van het Amerikaanse ministerie van Financiën laten zien hoe Lo Hsing Han miljardair werd door decennialang ongestraft cocaïne en heroïne te verhandelen in het wetteloze en door rebellen bevolkte grensgebied van Birma met Thailand.

De belangrijkste pijl loopt van Lo Hsing Han naar het Birmese leger, dat vijf decennia lang op dictatoriale wijze het land bestuurde en nog steeds economisch en politiek een extreem belangrijke machtsfactor is. De drugsbaron betaalde om niet vervolgd te worden en steun te krijgen van het leger.

Een tweede cruciale pijl loopt van Lo Hsing Han naar Asia World Corporation, een Birmees conglomeraat waarvan hij president-commissaris was en zijn in Amerika opgeleide zoon Steven Law bestuursvoorzitter is. Asia World speelde een belangrijke rol in de soms megalomaneprojecten van de junta. Zo was de bouwdivisie één van de aannemers van Nay Pyi Taw, de in 2005 voltooide hoofdstad die de junta liet aanleggen om het land weerbaarder te maken tegen een mogelijke Amerikaanse invasiemacht. Het nieuwe vliegveld van Rangoon werd ook aangelegd door Asia World. Ook bezit Asia World het Traders Hotel, een geliefde slaapplaats van journalisten, diplomaten en VN-personeel op bezoek in Rangoon.

Een derde pijl loopt van de Birmese drugsbaas via zijn vrouw Cecilia Ng naar 3 Shenton Way, een kantoor in het hart van het zakendistrict van Singapore. Vanuit de deftige stadstaat runde de vrouw van Lo Hsing Han met zijn geld een aantal handels- en investeringsmaatschappijen. Zo werd het drugsgeld ook buiten Birma aan het werk gezet, totdat de bedrijven als gevolg van internationale handelssancties op de zwarte lijst kwamen.

Dit weekend viel de man die het beginpunt van dit internationale apparaat vormde weg. Lo Hsing Han overleed op tachtigjarige leeftijd aan een hartstilstand of een beroerte, daar verschillen Birmese media in hun berichtgeving.

Lo Hsing Han kreeg van Amerikaanse autoriteiten de titel ‘godfather of heroïne’ opgeplakt. Volgens de Zweedse Birma-expert Bertil Lintner begon Lo Hsing Han in de jaren zestig met het handelen in drugs. Legerleider en dictator Ne Win vroeg Lo Hsing Han of hij een eenheid wilde leiden om tegen communistische rebellen te vechten. Als beloning kreeg Lo Hsing Han de lokale drugshandel in handen. In 1973 werd Lo Hsing Han in Thailand gearresteerd en aan Birma uitgeleverd. Hij werd veroordeeld wegen landverraad omdat hij eenrebellengroep zou hebben gesteund. In 1980 werd Lo Hsing Han vrijgelaten en kon hij weer ongemoeid aan de slag, nadat hij de junta zijn steun had toegezegd.

    • Melle Garschagen