Coyote

People are taken into custody by the U.S. Border Patrol near Falfurrias, Texas in this file photo taken March 29, 2013. A flood of new federal agents and high-tech surveillance devices would be dispatched to the southwestern U.S. border with Mexico under a deal aimed at winning passage of an immigration bill in the U.S. Senate, congressional sources said on Thursday. REUTERS/Eric Thayer/Files (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW SOCIETY IMMIGRATION POLITICS) REUTERS

informatief

Nederland 2, 23.40

Documentaire van Chema Rodriguez uit 2009 over Mayo, een ‘coyote’, een smokkelaar die emigranten van Mexico naar de Verenigde Staten brengt. Maco gidst drie illegale emigranten van Guatemala via Mexico naar de VS. De coyote verkleedt hen als respectabele Mexicanen en laat ze met valse papieren in luxe bussen de grens over reizen. De documentaire geeft een beeld van het leven van deze mensen en de risico’s die ze lopen, en gaat in op de mensensmokkelindustrie zonder te oordelen over de betrokkenen.