Campingsoep

tomaat Morguefile.com

Deze zomer gaan mijn lief en ik voor het eerst met zijn tweetjes op vakantie. Voor mij dit keer geen subtropische bestemming aan de andere kant van de wereld, maar lekker kneuterig twee weken met een tentje kamperen in het toch ook wel heerlijke Toscane. Ik zie ons nu al zitten, voor onze spiksplinternieuwe tent. Beide in campingsmoking achteroverleunend in onze goedkope opvouwstoeltjes, kibbelend over triviale zaken als de afwas, het luchtbed, het weer en uiteraard het avondeten. Koken wordt namelijk nog wel een dingetje, want met een koelbox, barbecue en slechts één gaspitje zijn de mogelijkheden natuurlijk niet eindeloos.

Uit eten gaan is uiteraard een optie, maar in the middle of nowhere gaat dat ene wegrestaurantje op den duur ook een keer vervelen. En dus zit ik onder het mom van voorpret alvast met mijn neus in de receptenboeken voor makkelijke, maar lekkere maaltijden.

Gazpacho voldoet aan alle vakantiegangers-eisen en is volgens mij ideaal voor op de camping. Deze koude Spaanse soep is fris, maar smaakvol en wat mij betreft zelfs de beste maaltijd voor de eerste avond. Als je de soep thuis vast in elkaar zet, hoeft er op de camping zelf (of in het ergste geval: op een parkeerplaats langs de route du soleil) geen gaspit meer aan te pas komen. Alleen maar inschenken dus, en dat is wel fijn na een urenlange autorit in de bloedhitte. Zeker als je nog met z'n tweeën een tent moet opzetten.

Snijd de tomaten, komkommer, ui, paprika en 1 teen knoflook klein en maak er met de keukenmachine, blender of staafmixer een gladde soep van.

Meng met de tomatensap, olijfolie, witte wijnazijn en suiker.

Breng op smaak met peper en zout. Schenk de soep door een zeef en giet de gazpacho vervolgens over in een lege waterfles en leg hem in de koelkast. Ga verder met de croutons. Snijd de overgebleven knoflook door midden en besmeer beide kanten van de boterhammen. Haal de korstjes van het brood en snijd ze in dobbelsteentjes. Verwarm wat olijfolie in de koekenpan en bak het brood goudbruin. Laat even goed uitlekken en afkoelen op keukenpapier en bewaar in een luchtdicht bakje. Verplaats de soep op de dag van vertrek naar de koelbox en maak af met een paar kappertjes en de croutons. Serveer er lekker knapperig stokbrood uit de kampwinkel bij. Et voilà, een campingmaaltijd met klasse!

    • Stéphanie Versteeg