Brutale en dansbare plaat

Robin Thicke: Blurred Lines

pop ***

De laatste twee cd’s van Robin Thicke laten het verschil horen tussen een gewone productie en een klasseproductie. Het grootste verschil tussen de muziek op het door Thicke zelf geproduceerde Love After War (2011) en die op zijn nieuwe cd, Blurred Lines, waarvoor studiomagiërs Dr.Luke en Timbaland de instrumentaties maakten, is de mate van dienstbaarheid. Op Love After War zijn de melodieën dienstbaar aan Thickes zang; op Blurred Lines gaan ze hun eigen gang. Met een avontuurlijke sound tot gevolg. Thicke heeft een soepele, niet zo bijzondere stem, met af en toe een bronstig accent. Die stem houdt de melodie vast, terwijl de muziek tegendraadse capriolen uitvoert, aangevoerd door percussieve elektronica waar een producer als Pharrell – die onder meer het titelnummer maakte – in uitblinkt. Met trefzekere ritmes, opgewonden gilletjes en ‘droge’ beats, zoals in hitsingle Blurred Lines, Give It 2 U en Top Of The World. Voor andere nummers werd vrolijk geplunderd in het discoverleden, met hier en daar een letterlijke verwijzing naar Janet Jackson en Kool & The Gang. Met gewiekste beat-makers als Dr.Luke en Pharrell aan de knoppen, is Blurred Lines een afwisselende, brutale en dansbare plaat geworden.

    • Hester Carvalho