Boerencoöperatie ForFarmers wil naar de beurs; boeren zijn tegen

Zonsopkomst boven het Hollandse landschap van het Utrechtse dorpje Schalkwijk op een van de warmste dagen van het jaar. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Voor het eerst wil een agrarische coöperatie naar de beurs, maar het plan stuit op verzet van de coöperatieleden. Het Nederlandse veevoerbedrijf ForFarmers groeide de afgelopen jaren explosief. Het wil met een beursgang van zijn coöperatieve structuur af en een ‘echt’ bedrijf worden.

Boeren die als coöperatieleden eigenaar zijn van ForFarmers zijn fel tegen. “Grootheidswaanzin”, zegt één van hen. Vandaag komen tegenstanders bijeen om te bespreken hoe ze de voorgenomen beursgang kunnen dwarsbomen.

Dit conflict tussen boeren en een bedrijf is van ongekende soort, aangezien niet eerder een landbouwcoöperatie in Nederland naar de beurs ging. In een coöperatie hebben leden, boeren in het geval van ForFarmers, het voor het zeggen. Met een beursgang worden anonieme aandeelhouders de baas.

Boeren zijn tegen beursgang

Uit een eerste peiling is gebleken dat de helft van de zesduizend coöperatieleden tegen een beursgang is. Zij maken zich zorgen dat het boerenbelang – goede kwaliteit veevoer voor de laagste prijs – plaats zal maken voor winstbejag. Zo wordt het een “ordinair bedrijf”, zegt één van hen.

ForFarmers, één van de grootste spelers in Europa, wil “verder moderniseren”, zegt Jan Markink, voorzitter van de raad van commissarissen. Het bedrijf wist zijn omzet de afgelopen vijf jaar bijna te vertienvoudigen tot 6,4 miljard euro. Het wil de komende drie jaar zijn productie bijna verdubbelen. Volgens Markink vergroot een beursnotering de druk om winst te maken die het bedrijf nodig heeft om die groei te realiseren.

‘Beursnotering zorgt voor wezenlijk ander karakter ForFarmers’

Van een beursnotering krijgt ForFarmers een wezenlijk ander karakter, zegt Ruud Galle, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit van Tilburg:

“Een coöperatie is er om zijn leden te dienen. Een beursbedrijf moet winst maken voor zijn aandeelhouders. Dan worden boeren in het geval van ForFarmers het middel – als klant. En niet meer het doel.”

Uiteindelijk moeten de leden van de coöperatie beslissen of de beursgang doorgaat. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. De tegenstanders zeggen er alles aan te doen de meerderheid ervan te overtuigen dat ForFarmers een coöperatie moet blijven.

    • Teri van der Heijden